Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/57841
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorKoşar Şahin, Cansu-
dc.contributor.authorCeylan, Hatice-
dc.contributor.authorYangöz, Şefika Tuğba-
dc.date.accessioned2024-09-08T11:23:08Z-
dc.date.available2024-09-08T11:23:08Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.48071/sbuhemsirelik.1430172-
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/1254275-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11499/57841-
dc.description.abstractGiriş: Mikrobiyota çeşitliliğindeki azalma, zararlı metabolitleri artırarak ve insülin direnci yolaklarını aktive ederek diyabet riskini artırmaktadır. Bu nedenle, yeterli prebiyotik ve probiyotik gıda tüketiminin tip 2 diyabetin önlenmesi için potansiyel bir araç olabileceği düşünülmektedir. Amaç: Bu çalışmanın amacı prebiyotik ve probiyotik tüketimi ile tip 2 diyabet riski arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Yöntem: Bu çalışmada kesitsel araştırma deseni kullanılmıştır. Veriler Aralık 2021 ve Haziran 2022 tarihleri arasında Kişisel Bilgi Formu, Probiyotik ve Prebiyotik Gıda Tüketiminin Değerlendirilmesi Formu ve Finlandiya Tip 2 Diyabet Risk Anketi kullanılarak çevrimiçi bir anket aracılığıyla toplanmıştır. Sağlıklı yetişkinler bu çalışmaya dahil edilmiştir. Tek değişkenli analiz, lojistik ve çoklu doğrusal regresyon analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan 401 yetişkinin 51,6%’sı erkek olup, 78,80%’i 45 yaşın altındadır. Örneklemin 89,5%’si prebiyotik ve probiyotik tükettiğini ifade etmiştir. Lojistik regresyon analizi prebiyotik-probiyotik tüketiminin düşük (p = 0,127), hafif (p = 0,381), orta (p = 0,819), yüksek (p = 0,588) ve çok yüksek tip 2 diyabet riskinin (p = 0,998) anlamlı bir belirleyicisi olmadığını göstermiştir. Çalışmada doğrusal regresyon analizi prebiyotik-probiyotik tüketme durumu ile tip 2 diyabet riski arasında anlamlı bir ilişki olmadığını göstermiştir (β = -0,072; p = 0,151). Sonuç: Bu çalışma, prebiyotik veya probiyotik tüketiminin tip 2 diyabet riski ile ilişkili olmadığını göstermiştir. Bu nedenle, prebiyotik veya probiyotik tüketimi ve tip 2 diyabet riskini inceleyen daha çok araştırmanın literatüre kazan- dırılmasına ihtiyaç bulunmaktadır.en_US
dc.language.isoenen_US
dc.relation.ispartofSağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi (Online)en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleYetişkin popülasyonda prebiyotik veya probiyotik tüketimi ile tip 2 diyabetes mellitus riski arasındaki ilişkien_US
dc.typeArticleen_US
dc.identifier.volume6en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage141en_US
dc.identifier.endpage148en_US
dc.departmentPamukkale Universityen_US
dc.identifier.doi10.48071/sbuhemsirelik.1430172-
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.trdizinid1254275en_US
item.languageiso639-1en-
item.openairetypeArticle-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
item.cerifentitytypePublications-
crisitem.author.dept11.01. Nursing-
Appears in Collections:Sağlık Bilimleri Fakültesi Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection
Files in This Item:
File SizeFormat 
document - 2024-09-10T090818.416.pdf181.63 kBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

134
checked on Feb 8, 2025

Download(s)

120
checked on Feb 8, 2025

Google ScholarTM

Check




Altmetric


Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.