Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/57841
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorKoşar Şahin, Cansu-
dc.contributor.authorCeylan, Hatice-
dc.contributor.authorYangöz, Şefika Tuğba-
dc.date.accessioned2024-09-08T11:23:08Z-
dc.date.available2024-09-08T11:23:08Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.48071/sbuhemsirelik.1430172-
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/1254275-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11499/57841-
dc.description.abstractGiriş: Mikrobiyota çeşitliliğindeki azalma, zararlı metabolitleri artırarak ve insülin direnci yolaklarını aktive ederek diyabet riskini artırmaktadır. Bu nedenle, yeterli prebiyotik ve probiyotik gıda tüketiminin tip 2 diyabetin önlenmesi için potansiyel bir araç olabileceği düşünülmektedir. Amaç: Bu çalışmanın amacı prebiyotik ve probiyotik tüketimi ile tip 2 diyabet riski arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Yöntem: Bu çalışmada kesitsel araştırma deseni kullanılmıştır. Veriler Aralık 2021 ve Haziran 2022 tarihleri arasında Kişisel Bilgi Formu, Probiyotik ve Prebiyotik Gıda Tüketiminin Değerlendirilmesi Formu ve Finlandiya Tip 2 Diyabet Risk Anketi kullanılarak çevrimiçi bir anket aracılığıyla toplanmıştır. Sağlıklı yetişkinler bu çalışmaya dahil edilmiştir. Tek değişkenli analiz, lojistik ve çoklu doğrusal regresyon analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan 401 yetişkinin 51,6%’sı erkek olup, 78,80%’i 45 yaşın altındadır. Örneklemin 89,5%’si prebiyotik ve probiyotik tükettiğini ifade etmiştir. Lojistik regresyon analizi prebiyotik-probiyotik tüketiminin düşük (p = 0,127), hafif (p = 0,381), orta (p = 0,819), yüksek (p = 0,588) ve çok yüksek tip 2 diyabet riskinin (p = 0,998) anlamlı bir belirleyicisi olmadığını göstermiştir. Çalışmada doğrusal regresyon analizi prebiyotik-probiyotik tüketme durumu ile tip 2 diyabet riski arasında anlamlı bir ilişki olmadığını göstermiştir (β = -0,072; p = 0,151). Sonuç: Bu çalışma, prebiyotik veya probiyotik tüketiminin tip 2 diyabet riski ile ilişkili olmadığını göstermiştir. Bu nedenle, prebiyotik veya probiyotik tüketimi ve tip 2 diyabet riskini inceleyen daha çok araştırmanın literatüre kazan- dırılmasına ihtiyaç bulunmaktadır.en_US
dc.language.isoenen_US
dc.relation.ispartofSağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi (Online)en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleYetişkin popülasyonda prebiyotik veya probiyotik tüketimi ile tip 2 diyabetes mellitus riski arasındaki ilişkien_US
dc.typeArticleen_US
dc.identifier.volume6en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage141en_US
dc.identifier.endpage148en_US
dc.departmentPamukkale Universityen_US
dc.identifier.doi10.48071/sbuhemsirelik.1430172-
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.trdizinid1254275en_US
item.fulltextWith Fulltext-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.cerifentitytypePublications-
item.languageiso639-1en-
item.grantfulltextopen-
item.openairetypeArticle-
crisitem.author.dept11.01. Nursing-
Appears in Collections:Sağlık Bilimleri Fakültesi Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection
Files in This Item:
File SizeFormat 
document - 2024-09-10T090818.416.pdf181.63 kBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Google ScholarTM

Check




Altmetric


Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.