Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11499/57841
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Koşar Şahin, Cansu | - |
dc.contributor.author | Ceylan, Hatice | - |
dc.contributor.author | Yangöz, Şefika Tuğba | - |
dc.date.accessioned | 2024-09-08T11:23:08Z | - |
dc.date.available | 2024-09-08T11:23:08Z | - |
dc.date.issued | 2024 | - |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.48071/sbuhemsirelik.1430172 | - |
dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/1254275 | - |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11499/57841 | - |
dc.description.abstract | Giriş: Mikrobiyota çeşitliliğindeki azalma, zararlı metabolitleri artırarak ve insülin direnci yolaklarını aktive ederek diyabet riskini artırmaktadır. Bu nedenle, yeterli prebiyotik ve probiyotik gıda tüketiminin tip 2 diyabetin önlenmesi için potansiyel bir araç olabileceği düşünülmektedir. Amaç: Bu çalışmanın amacı prebiyotik ve probiyotik tüketimi ile tip 2 diyabet riski arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Yöntem: Bu çalışmada kesitsel araştırma deseni kullanılmıştır. Veriler Aralık 2021 ve Haziran 2022 tarihleri arasında Kişisel Bilgi Formu, Probiyotik ve Prebiyotik Gıda Tüketiminin Değerlendirilmesi Formu ve Finlandiya Tip 2 Diyabet Risk Anketi kullanılarak çevrimiçi bir anket aracılığıyla toplanmıştır. Sağlıklı yetişkinler bu çalışmaya dahil edilmiştir. Tek değişkenli analiz, lojistik ve çoklu doğrusal regresyon analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan 401 yetişkinin 51,6%’sı erkek olup, 78,80%’i 45 yaşın altındadır. Örneklemin 89,5%’si prebiyotik ve probiyotik tükettiğini ifade etmiştir. Lojistik regresyon analizi prebiyotik-probiyotik tüketiminin düşük (p = 0,127), hafif (p = 0,381), orta (p = 0,819), yüksek (p = 0,588) ve çok yüksek tip 2 diyabet riskinin (p = 0,998) anlamlı bir belirleyicisi olmadığını göstermiştir. Çalışmada doğrusal regresyon analizi prebiyotik-probiyotik tüketme durumu ile tip 2 diyabet riski arasında anlamlı bir ilişki olmadığını göstermiştir (β = -0,072; p = 0,151). Sonuç: Bu çalışma, prebiyotik veya probiyotik tüketiminin tip 2 diyabet riski ile ilişkili olmadığını göstermiştir. Bu nedenle, prebiyotik veya probiyotik tüketimi ve tip 2 diyabet riskini inceleyen daha çok araştırmanın literatüre kazan- dırılmasına ihtiyaç bulunmaktadır. | en_US |
dc.language.iso | en | en_US |
dc.relation.ispartof | Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi (Online) | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.title | Yetişkin popülasyonda prebiyotik veya probiyotik tüketimi ile tip 2 diyabetes mellitus riski arasındaki ilişki | en_US |
dc.type | Article | en_US |
dc.identifier.volume | 6 | en_US |
dc.identifier.issue | 2 | en_US |
dc.identifier.startpage | 141 | en_US |
dc.identifier.endpage | 148 | en_US |
dc.department | Pamukkale University | en_US |
dc.identifier.doi | 10.48071/sbuhemsirelik.1430172 | - |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.identifier.trdizinid | 1254275 | en_US |
item.fulltext | With Fulltext | - |
item.openairecristype | http://purl.org/coar/resource_type/c_18cf | - |
item.cerifentitytype | Publications | - |
item.languageiso639-1 | en | - |
item.grantfulltext | open | - |
item.openairetype | Article | - |
crisitem.author.dept | 11.01. Nursing | - |
Appears in Collections: | Sağlık Bilimleri Fakültesi Koleksiyonu TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection |
Files in This Item:
File | Size | Format | |
---|---|---|---|
document - 2024-09-10T090818.416.pdf | 181.63 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.