Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/57977
Title: Azerbaycan muftak kültürü üzerine tematik söz varlığı incelemesi (thematic vocabulary study on Azerbaijan kitchen culture)
Other Titles: Thematic vocabulary study on Azerbaijan kitchen culture
Authors: Uslu, Emre İbrahim
Advisors: Solak Sağlam, Mehtap
Keywords: Dil
Mutfak
Azerbaycan
Tematik
Söz Varlığı
Tasnif
Language
Kitchen
Azerbaijan
Thematic
Vocabulary
Classıfıcatıon
Abstract: Azerbaycan Türkçesi mutfak kültürü tematik söz varlığını incelediğimiz tezimizde temel olarak Azerbaycan Türkçesine ait Azerbaycan Dilinin İzahlı Lüğəti eseri taranıp tezimize esas olacak kelimelerin tespit edilerek tasnifi yapılmıştır. Bu kapsamda giriş bölümünde yiyecek ve mutfak ilişkişi, Azerbaycan Türkleri ve Azerbaycan Türkçesi hakkıda kısa bilgiler verilmeye çalışılmıştır. Tezimiz dört ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde tematik söz varlığı ile ilgili bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde Azerbaycan Dilinin İzahlı Lüğəti adlı eserden tespit edilen kelimelerin sınıflandırması yapılmıştır. Üçüncü bölümde Azerbaycan Türkçesi mutfak kültürü tematik söz varlığı olarak sınıflandırılan kelimelerin Türk Dil Kurumuna ait Türkçe Sözlük’ten yararlanılarak alfabetik olarak Türkçe karşılıkları verilmiştir. Son olarak dördüncü bölümünde genel değerlendirmeler ve sonuç bölümü yer almaktadır.
In our thesis, in which we examined the thematic words of Azerbaijani Turkish culinary culture, the book "Explanated Dictionary of the Azerbaijani Language" belonging to Azerbaijani Turkish was scanned and the words that would be the basis of our thesis were identified and classified. This ability provides brief information about the relationship between food and cuisine, Azerbaijani Turks and Azerbaijani Turkish in the introduction section. Our thesis consists of four main parts. In the first section, information about thematic vocabulary is given. In the second part, tables of the vocabulary identified from the work titled “Explanatory Lüğəti of the Azerbaijani Language” were made. In the third section, the Turkish equivalents of the words classified as Azerbaijani Turkish culinary culture thematic vocabulary are given alphabetically, using the Turkish Dictionary of the Turkish Language Association. Finally, the fourth chapter contains general evaluations and conclusion.
URI: https://hdl.handle.net/11499/57977
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10669603.pdf2.28 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.