Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11499/58360
Title: | Biyolojik ve kimyasal yöntemlerle kolajen üretiminin incelenmesi | Other Titles: | Investigation of collagen production by using biological and chemical methods | Authors: | Karslıoğlu, Fatma | Advisors: | Boyacıoğlu, Havva | Keywords: | Kolajen üretim ekstraksiyon optimizasyon protein Collagen production extraction optimization protein |
Abstract: | Stresli ve sağlıksız bir ortamda yaşama, gıda tüketim alışkanlıklarındaki değişiklikler ve gıda içeriklerinin değişmesi gibi nedenlerden dolayı insanların vücutlarındaki kolajen üretiminin azalması daha genç yaşlara inmiştir. Bunun yanı sıra dünya nüfusunun zamanla yaşlanması kolajenin takviye olarak alınması ihtiyacını doğurmuştur. Kolajen, farklı kaynaklardan farklı yöntemlerle elde edilmektedir. Bu yüksek lisans tezi kapsamında, biyolojik materyalden kimyasal ve enzimatik yöntemler kullanarak kolajen elde edilmesi ve kolajen veriminin deneysel istatistiksel yöntem kullanılarak arttırılması hedeflenmiştir. Bu amaçla, tüketiminin çok olması, atık olması ve atık temininin kolay olması gibi nedenlerden dolayı kolajen kaynağı olarak atık yumurta kabuğu zarı seçilmiştir. Yumurta kabuğu zarlarından iki farklı ekstraksiyon yöntemi (ultrasonik destekli enzimatik ekstraksiyon ve asidik ekstraksiyon) kullanılmıştır. Yumurta kabuğu zarından ultrasonik destekli enzimatik ekstraksiyon yöntemi kullanılarak kolajen elde edilmesi aşamasında ekstraksiyon sıcaklığı, sonikasyon süresi ve enzim miktarı koşulları merkezi kompozit tasarım yöntemiyle optimize edilmiştir. En yüksek verimi ve saflığı veren koşullar 0.5 g enzim miktarı, 10°C ekstraksiyon sıcaklığı ve 45 dk sonikasyon süresi koşullarında 0.95 ve 19.1 μg/μL olarak bulunmuştur. Elde edilen kolajenlere FTIR analizleri yaptırılmıştır. FTIR sonuçları örneklerin biribine benzerdir ve sarmal yapılarının bozulmadığı anlaşılmıştır. Collagen production in people's bodies has decreased at younger ages due to reasons such as living in a stressful and unhealthy environment, changes in food consumption habits and changes in food ingredients. In the meantime, the aging of the world population has led to the need to take collagen as a supplement. Collagen is obtained from different sources by different methods. This Master's thesis aims to obtain collagen from biological material using chemical and enzymatic methods and to increase collagen yield by using experimental statistical method. For this purpose, waste eggshell membrane was selected as the collagen source due to its high consumption, waste and easy supply of waste. Egg shell membranes were extracted using two different extraction methods (ultrasonically assisted enzymatic extraction and acidic extraction). Extraction temperature, sonication time and enzyme amount conditions were optimized by central composite design method during the extraction of collagen from eggshell membranes using ultrasonically assisted enzymatic extraction method. Highest yield and purity was found to be 0.95 and 19.1 μg/μL under the conditions of 0.5 g enzyme amount, 10°C extraction temperature and 45 min sonication time. The collagens obtained were subjected to FTIR analysis. It was observed that the FTIR results of the samples were similar to each other and their helical structures were intact. |
Description: | Bu tez çalışması Pamukkale Üniversitesi Bilimsel Araştırmaları Projeleri tarafından 2023FEBE028 nolu proje ile desteklenmiştir | URI: | https://hdl.handle.net/11499/58360 |
Appears in Collections: | Tez Koleksiyonu |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
10490445.pdf Until 2025-02-15 | 2.84 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy | |
Tez kısıt (Fatma KARSLIOGLU).pdf Restricted Access | 464.38 kB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
CORE Recommender
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.