Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/58360
Title: Biyolojik ve kimyasal yöntemlerle kolajen üretiminin incelenmesi
Other Titles: Investigation of collagen production by using biological and chemical methods
Authors: Karslıoğlu, Fatma
Advisors: Boyacıoğlu, Havva
Keywords: Kolajen
üretim
ekstraksiyon
optimizasyon
protein
Collagen
production
extraction
optimization
protein
Abstract: Stresli ve sağlıksız bir ortamda yaşama, gıda tüketim alışkanlıklarındaki değişiklikler ve gıda içeriklerinin değişmesi gibi nedenlerden dolayı insanların vücutlarındaki kolajen üretiminin azalması daha genç yaşlara inmiştir. Bunun yanı sıra dünya nüfusunun zamanla yaşlanması kolajenin takviye olarak alınması ihtiyacını doğurmuştur. Kolajen, farklı kaynaklardan farklı yöntemlerle elde edilmektedir. Bu yüksek lisans tezi kapsamında, biyolojik materyalden kimyasal ve enzimatik yöntemler kullanarak kolajen elde edilmesi ve kolajen veriminin deneysel istatistiksel yöntem kullanılarak arttırılması hedeflenmiştir. Bu amaçla, tüketiminin çok olması, atık olması ve atık temininin kolay olması gibi nedenlerden dolayı kolajen kaynağı olarak atık yumurta kabuğu zarı seçilmiştir. Yumurta kabuğu zarlarından iki farklı ekstraksiyon yöntemi (ultrasonik destekli enzimatik ekstraksiyon ve asidik ekstraksiyon) kullanılmıştır. Yumurta kabuğu zarından ultrasonik destekli enzimatik ekstraksiyon yöntemi kullanılarak kolajen elde edilmesi aşamasında ekstraksiyon sıcaklığı, sonikasyon süresi ve enzim miktarı koşulları merkezi kompozit tasarım yöntemiyle optimize edilmiştir. En yüksek verimi ve saflığı veren koşullar 0.5 g enzim miktarı, 10°C ekstraksiyon sıcaklığı ve 45 dk sonikasyon süresi koşullarında 0.95 ve 19.1 μg/μL olarak bulunmuştur. Elde edilen kolajenlere FTIR analizleri yaptırılmıştır. FTIR sonuçları örneklerin biribine benzerdir ve sarmal yapılarının bozulmadığı anlaşılmıştır.
Collagen production in people's bodies has decreased at younger ages due to reasons such as living in a stressful and unhealthy environment, changes in food consumption habits and changes in food ingredients. In the meantime, the aging of the world population has led to the need to take collagen as a supplement. Collagen is obtained from different sources by different methods. This Master's thesis aims to obtain collagen from biological material using chemical and enzymatic methods and to increase collagen yield by using experimental statistical method. For this purpose, waste eggshell membrane was selected as the collagen source due to its high consumption, waste and easy supply of waste. Egg shell membranes were extracted using two different extraction methods (ultrasonically assisted enzymatic extraction and acidic extraction). Extraction temperature, sonication time and enzyme amount conditions were optimized by central composite design method during the extraction of collagen from eggshell membranes using ultrasonically assisted enzymatic extraction method. Highest yield and purity was found to be 0.95 and 19.1 μg/μL under the conditions of 0.5 g enzyme amount, 10°C extraction temperature and 45 min sonication time. The collagens obtained were subjected to FTIR analysis. It was observed that the FTIR results of the samples were similar to each other and their helical structures were intact.
Description: Bu tez çalışması Pamukkale Üniversitesi Bilimsel Araştırmaları Projeleri tarafından 2023FEBE028 nolu proje ile desteklenmiştir
URI: https://hdl.handle.net/11499/58360
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10490445.pdf
  Until 2025-02-15
2.84 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy
Tez kısıt (Fatma KARSLIOGLU).pdf
  Restricted Access
464.38 kBAdobe PDFView/Open    Request a copy
Show full item record



CORE Recommender

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.