Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/58487
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorBoyacıoğlu, Havva-
dc.contributor.authorKarslıoğlu, Fatma-
dc.date.accessioned2024-12-21T16:39:09Z-
dc.date.available2024-12-21T16:39:09Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11499/58487-
dc.description31.01.2025 tarihine kadar kullanımı yazar tarafından kısıtlanmıştır.en_US
dc.description.abstractStresli ve sağlıksız bir ortamda yaşama, gıda tüketim alışkanlıklarındaki değişiklikler ve gıda içeriklerinin değişmesi gibi nedenlerden dolayı insanların vücutlarındaki kolajen üretiminin azalması daha genç yaşlara inmiştir. Bunun yanı sıra dünya nüfusunun zamanla yaşlanması kolajenin takviye olarak alınması ihtiyacını doğurmuştur. Kolajen, farklı kaynaklardan farklı yöntemlerle elde edilmektedir. Bu yüksek lisans tezi kapsamında, biyolojik materyalden kimyasal ve enzimatik yöntemler kullanarak kolajen elde edilmesi ve kolajen veriminin deneysel istatistiksel yöntem kullanılarak arttırılması hedeflenmiştir. Bu amaçla, tüketiminin çok olması, atık olması ve atık temininin kolay olması gibi nedenlerden dolayı kolajen kaynağı olarak atık yumurta kabuğu zarı seçilmiştir. Yumurta kabuğu zarlarından iki farklı ekstraksiyon yöntemi (ultrasonik destekli enzimatik ekstraksiyon ve asidik ekstraksiyon) kullanılmıştır. Yumurta kabuğu zarından ultrasonik destekli enzimatik ekstraksiyon yöntemi kullanılarak kolajen elde edilmesi aşamasında ekstraksiyon sıcaklığı, sonikasyon süresi ve enzim miktarı koşulları merkezi kompozit tasarım yöntemiyle optimize edilmiştir. En yüksek verimi ve saflığı veren koşullar 0.5 g enzim miktarı, 10°C ekstraksiyon sıcaklığı ve 45 dk sonikasyon süresi koşullarında 0.95 ve 19.1 µg/µL olarak bulunmuştur. Elde edilen kolajenlere FTIR analizleri yaptırılmıştır. FTIR sonuçları örneklerin biribine benzerdir ve sarmal yapılarının bozulmadığı anlaşılmıştır.en_US
dc.description.abstractCollagen production in people's bodies has decreased at younger ages due to reasons such as living in a stressful and unhealthy environment, changes in food consumption habits and changes in food ingredients. In the meantime, the aging of the world population has led to the need to take collagen as a supplement. Collagen is obtained from different sources by different methods. This Master's thesis aims to obtain collagen from biological material using chemical and enzymatic methods and to increase collagen yield by using experimental statistical method. For this purpose, waste eggshell membrane was selected as the collagen source due to its high consumption, waste and easy supply of waste. Egg shell membranes were extracted using two different extraction methods (ultrasonically assisted enzymatic extraction and acidic extraction). Extraction temperature, sonication time and enzyme amount conditions were optimized by central composite design method during the extraction of collagen from eggshell membranes using ultrasonically assisted enzymatic extraction method. Highest yield and purity was found to be 0.95 and 19.1 µg/µL under the conditions of 0.5 g enzyme amount, 10°C extraction temperature and 45 min sonication time. The collagens obtained were subjected to FTIR analysis. It was observed that the FTIR results of the samples were similar to each other and their helical structures were intact.en_US
dc.language.isotren_US
dc.publisherPamukkale Universityen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessen_US
dc.subjectKimya Mühendisliğien_US
dc.subjectChemical Engineeringen_US
dc.titleBiyolojik ve kimyasal yöntemlerle kolajen üretiminin incelenmesien_US
dc.title.alternativeInvestigation of collagen production by using biological and chemical methodsen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage70en_US
dc.departmentPAÜ, Enstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid880435en_US
dc.institutionauthorKarslıoğlu, Fatma-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.grantfulltextnone-
item.languageiso639-1tr-
item.openairetypeMaster Thesis-
item.fulltextNo Fulltext-
item.cerifentitytypePublications-
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu
Show simple item record



CORE Recommender

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.