Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11499/58942| Title: | Sıcak Asit ve Ultrasonik Destekli Ekstraksiyon Yöntemleriyle Barbunya Fasulyesi Kabuklarından Pektin Ekstraksiyonu ve Karakterizasyonu | Authors: | Hajiyev, Vugar Uğuzdoğan, Erdal |
Keywords: | Ultrasonic Assisted Extraction Hot Acid Extraction Pectin Properties Kidney Bean Hulls |
Publisher: | Pamukkale Univ | Abstract: | Barbunya fasulyesi kabuğunun değerlendirilmesi amacıyla sıcak asit ve ultrasonik destekli ekstraksiyon yöntemleriyle pektin ekstraksiyonları gerçekleştirilmiştir. Çalışmada farklı organik ve inorganik asitlerin seyreltik çözeltileri ekstraksiyon çözeltisi olarak kullanılırken, ekstraksiyon şartlarından sıcaklık ve sürede değişiklikler yapılarak pektin verimine ve özelliklerine etkileri araştırılmıştır. Her iki ekstraksiyon yönteminde de sıcaklığın yükselmesi, sürenin uzaması ve ortamın pH’ının düşmesi pektin verimlerini artırmıştır. İnorganik asitlerin ekstraksiyon çözeltisi olarak kullanıldığı durumlarda ve ultrasonik ekstraksiyon yönteminde pektin verimleri daha yüksek değerlerde gerçekleşmiştir. Ekstrakte edilen pektinlerin tümü yüksek esterli pektin sınıfına girmektedir. Ekstrakte edilen pektinlerin ve ticari pektinin FTIR spektrumları birbirine oldukça benzerdir ve hemen hemen aynı titreşim frekanslarında pikler vermiştir. | URI: | https://doi.org/10.5505/pajes.2024.38768 https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1297702/sicak-asit-ve-ultrasonik-destekli-ekstraksiyon-yontemleriyle-barbunya-fasulyesi-kabuklarindan-pektin-ekstraksiyonu-ve-karakterizasyonu |
ISSN: | 2147-5881 |
| Appears in Collections: | Mühendislik Fakültesi Koleksiyonu TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / WoS Indexed Publications Collection |
Files in This Item:
| File | Size | Format | |
|---|---|---|---|
| PAJES-38768-RESEARCH_ARTICLE-UGUZDOGAN.pdf | 1.22 MB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
74
checked on Sep 8, 2025
Download(s)
26
checked on Sep 8, 2025
Google ScholarTM
Check
Altmetric
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.