Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/58942
Title: Sıcak Asit ve Ultrasonik Destekli Ekstraksiyon Yöntemleriyle Barbunya Fasulyesi Kabuklarından Pektin Ekstraksiyonu ve Karakterizasyonu
Authors: Hajiyev, Vugar
Uğuzdoğan, Erdal
Keywords: Ultrasonic Assisted Extraction
Hot Acid Extraction
Pectin Properties
Kidney Bean Hulls
Publisher: Pamukkale Univ
Abstract: Barbunya fasulyesi kabuğunun değerlendirilmesi amacıyla sıcak asit ve ultrasonik destekli ekstraksiyon yöntemleriyle pektin ekstraksiyonları gerçekleştirilmiştir. Çalışmada farklı organik ve inorganik asitlerin seyreltik çözeltileri ekstraksiyon çözeltisi olarak kullanılırken, ekstraksiyon şartlarından sıcaklık ve sürede değişiklikler yapılarak pektin verimine ve özelliklerine etkileri araştırılmıştır. Her iki ekstraksiyon yönteminde de sıcaklığın yükselmesi, sürenin uzaması ve ortamın pH’ının düşmesi pektin verimlerini artırmıştır. İnorganik asitlerin ekstraksiyon çözeltisi olarak kullanıldığı durumlarda ve ultrasonik ekstraksiyon yönteminde pektin verimleri daha yüksek değerlerde gerçekleşmiştir. Ekstrakte edilen pektinlerin tümü yüksek esterli pektin sınıfına girmektedir. Ekstrakte edilen pektinlerin ve ticari pektinin FTIR spektrumları birbirine oldukça benzerdir ve hemen hemen aynı titreşim frekanslarında pikler vermiştir.
URI: https://doi.org/10.5505/pajes.2024.38768
https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1297702/sicak-asit-ve-ultrasonik-destekli-ekstraksiyon-yontemleriyle-barbunya-fasulyesi-kabuklarindan-pektin-ekstraksiyonu-ve-karakterizasyonu
ISSN: 2147-5881
Appears in Collections:Mühendislik Fakültesi Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection
WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / WoS Indexed Publications Collection

Files in This Item:
File SizeFormat 
PAJES-38768-RESEARCH_ARTICLE-UGUZDOGAN.pdf1.22 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

74
checked on Sep 8, 2025

Download(s)

26
checked on Sep 8, 2025

Google ScholarTM

Check




Altmetric


Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.