Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/60156
Title: İnterdental papil kaybı olan hastaların tünel tekniği ile de-epitelize bağ doku grefti vetitanyum ile hazırlanmıştrombositten zengin fibrin kombine tedavi sonuçlarının retrospektif olarak değerlendirilmesi
Authors: Can, Makbule
Advisors: Kızıldağ, Alper
Keywords: De epitelize bağ doku grefti
Titanyum ile hazırlanmış trombositten zengin fibrin
İnterdental papil kaybı
Han ve Takei tekniği
De epithelialized ging ival graft
Titanium prepared Platelet Rich Fibrin
Han and Takei technique
interdental papil loss
Abstract: Amaç: Titanyum ile hazırlan an trombositten zengin fibrin (T TZF ), diş hekimliğinde umut verici bir biyomateryal olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışma, Han ve Takei yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen papil rekonstrüksiyon cerrahisinde de epitelize bağ doku grefti (D BDG ) ve T TZF nin etk inliğini retrospektif olarak değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya, Han ve Takei yöntemi (D B D G veya T TZ F) kullanılarak tedavi edilen, Sınıf I, II ve III papil kaybına sahip 34 hasta (115 interdental papil) dahil edilmiştir. Dem ografik veriler (yaş ve cinsiyet), dentogingival parametreler (diş şekli, papil bölgesi, çene tipi ve papil kaybı sınıflandırması) ve klinik değerlendirmeler incelenmiştir. Klinik parametreler arasında sondlama derinliği ( SD ), gingival indeks (G İ ), plak in deksi (P İ ), doku kalınlı ğı DK ), keratinize doku genişliği (K DG ), siyah boşluk genişliği ( SBG ), siyah boşluk yüksekliği ( SBY ), papil dolum yüzdesi (%P D ) ve siyah boşluk alanı ( SBA ) yer almıştır. Bu parametreler, cerrahi öncesi ve cerrahi sonrası 1., 3. ve 6. aylarda kaydedilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda , demografik ve dentogingival parametreler açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulun madı Klinik olarak, DBDG grubunda başlangıçtan 6. aya kadar SD, KDG ve DK de anlamlı artışlar gözlemlen medi . Buna karşılık, T TZF grubunda DK de daha küçük bir artış ve hem SD hem de KDG de azalma görül dü . Ayrıca hem D BD G hem de T TZ F gruplarında SBY, SBG, SBA ve %PD değerlerinde cerrahi sonrası 6. aya kadar azalma gözlenm edi S onuç: Her iki tekni ğin de interdental papil defektlerinin tedavisinde etkili olduğu bulunmuştur. T TZ F, papil rekonstrüksiyonunda bağ dokusu greftinin altın standart kullanımına karşı, benzer sonuçlar sunarak uygulanabilir bir alternatif olarak potansiyelini göstermiştir.
Objective Titanium prepared platelet rich fibrin (T PRF) has emerged as a promising biomaterial in dentistry. This study aimed to retrospectively evaluate the efficacy of de epithelized gingival grafts (D G G) and T PRF in papil reconstruction surgery using the Han and Takei method. Method: This retrospective study included 34 patients (115 interdenta l papil ) with Class I, II, and III papil loss, treated using the Hana and Takei method (D G G or T TRF). Demographic data (age and gender), dentogingival parameters (tooth shape, papil site, jaw type, and papil loss classification), and clinical assessments were evaluated. Clinical parameters, including probing depth (PD), gingival index (GI), plaque index (PI), gingival thickness (GT), keratinized tissue height (KT H ), black triangle width (BTW), black triangle height (BTH), papil fill percentage (%PF), and black triangle area (BTA), were recorded preoperatively and postoperatively at 1st, 3rd and 6th months. Results: In our study, no significant differences were found among the groups in terms of demographic and dentogingival par ameters. Clinically, the D G G group demonstrated significant increases in P D, K TH , and GT from baseline to 6 months. In contrast, the T PR F group exhibited a smaller increase in GT and reductions in both P D and K TH Moreover, reductions in BTW, BTH, BTA, an d %PF values were observed in both the D G G and T PRF groups up to the 6th month. Conclusion: Both techniques were found to be effective in the treatment of interdental papil defects. T PRF demonstrated potential as a viable alternative to the gold standard connective tissue graft, offering comparable outcomes in papil reconstruction.
URI: https://hdl.handle.net/11499/60156
Appears in Collections:Diş Hekimliği Fakültesi Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Makbule CAN_10683813.pdf
  Until 2025-10-29
3.97 MBAdobe PDFView/Open
Tez kısıt.pdf
  Restricted Access
1.35 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.