Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/1673
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorAli Çelik-
dc.contributor.authorKozan, Gülay-
dc.date.accessioned2017-04-10T13:22:12Z
dc.date.available2017-04-10T13:22:12Z
dc.date.issued2012-06
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11499/1673
dc.description.abstractAllium, Amaryllidaceae familyasında yer alan, kuzey yarım kürede doğal olarak dağılım gösteren ve 15 alt cins ve 56 bölüm ile 800'ün üzerinde türü bulunan bir cinstir. Türkiye'de Allium cinsine ait 168 tür ve alt birimlerle birlikte toplam 188 takson bulunmaktadır. Bu çalışmada Allium sativum L. (sarımsak) bitkisi Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinden ve Denizli'nin Bekilli ilçesinden toplanmıştır. Örneklerin uçucu yağları su buharı distilasyon yöntemi ile elde edilmiştir ve kimyasal bileşenleri GC-MS ile belirlenmiştir. Kastamonu ve Denizli sarımsağının uçucu yağının ana bileşenleri allil trisülfit (sırasıyla %42.52 ve %45.22) ve allil disülfit (sırasıyla %24.48 ve %32.60) olarak bulunmuştur. Sarımsak uçucu yağının, Staphylococcus aureus ATCC 33862, Bacillus licheniformis NRRL-B- 1001, Bacillus cereus NRRL-B-3711, Escherichia coli MC 4100, Pseudomonas aeruginosa NRRL-B-2679, Enterobacter aerogenes NRRL-B- 3567, Citrobacter freundi NRRL-B 2643 ve Providencia stuartii suşları üzerinde antibakteriyel etkisine disk difüzyon metodu ile bakılmıştır. Her iki bitki örneğininde yüksek oranda antibakteriyel aktivitesi vardır ve en yüksek antibakteryel aktiviteyi Bacillus licheniformis NRRL-B-1001 üzerinde Kastamonu sarımsağı (17 mm) göstermiştir. Bitkilerin toplam antioksidan kapasitesine ABTS metodu ile toplam fenolik içeriğine ise folin-ciocalteu metodu ile bakılmıştır. Bu tezden elde edilen sonuçlara göre, Kastamonu sarımsağının toplam antioksidan kapasitesi (0,551 mM/g) ve toplam fenolik madde içeriği (5,418 mM/g), Denizli sarımsağının toplam antioksidan kapasitesi (0,513 mM/g) ve toplam fenolik madde içeriğinden (4,499 mM/g) yüksek çıkmıştır.tr_TR
dc.description.abstractAllium, located within the Amaryllidaceae family, which is distributed naturally in the Northern hemisphere and accepted 800 species belonging to 15 subgenera and 56 sections. With 168 species and subspecies, Allium genera has 188 taxa in Turkey. In this study, Allium sativum (garlic) was collected in Taşköprü town of Kastamonu and Bekilli town of Denizli. The essential oils obtained from samples by steam distillation method and were analyzed by GS-MS. The major flavour compounds of Kastamonu and Denizli garlic have identified which were allyl trisulfide (42.52% and 45.22%, respectively) and allyl disulfide (24.48% and 32.60%, respectively). The antibacterial activities of essential oils were examined on Staphylococcus aureus ATCC 33862, Bacillus licheniformis NRRL-B-1001, Bacillus cereus NRRL-B-3711, Escherichia coli MC.4100, Pseudomonas aeruginosa NRRL-B-2679, Enterobacter aerogenes NRRL-B- 3567, Citrobacter freundi NRRL-B 2643 and Providencia stuartii strains using the disc diffusion method. There is a high antibacterial activity of each two plants and Kastamonu garlic has the highest antibacterial activity (17 mm) on the Bacillus licheniformis NRRL-B-1001. Total antioxidant activity was performed by ABTS method and total fenolic content was performed by folin-Ciocalteu method. As a conclusion, total antioxidant capacity (0,551 mM/g) and total fenolic content (5,418 mM/g) of Kastamonu garlic is higher than total antioxidant capacity (0,513 mM/g) and total fenolic content (4,499 mM/g) of Denizli garlic.tr_TR
dc.language.isotrtr_TR
dc.publisherPamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectSarımsaktr_TR
dc.subjectAllium Sativumtr_TR
dc.subjectGC-MStr_TR
dc.subjectAntibakteriyel Aktivitetr_TR
dc.subjectAntioksidan Kapasitesitr_TR
dc.subjectGarlictr_TR
dc.subjectAllium Sativumtr_TR
dc.subjectAntibacterial Activitiytr_TR
dc.subjectAntioxidant Capasitytr_TR
dc.titleAllıum satıvum L. (Kastamonu ve Denizli yerel) bitkisinin uçucu yağlarının kimyasal bileşimi, antibakteriyel ve antioksidan aktivitesinin karşılaştırılması-
dc.titleComparison of chemical constituents, antibacterial and antioxidant activity of essential oil from Allium sativum L. (Kastamonu and Denizli local)tr_TR
dc.title.alternativeComparison of chemical constituents, antibacterial and antioxidant activity of essential oil from Allium sativum L. (Kastamonu and Denizli local)tr_TR
dc.title.alternativeen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dc.identifier.yoktezid326988en_US
dc.ownerPamukkale University-
item.openairetypeMaster Thesis-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.cerifentitytypePublications-
item.fulltextWith Fulltext-
item.languageiso639-1tr-
item.grantfulltextopen-
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Gülay Kozan.pdf1.15 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

188
checked on Aug 24, 2024

Download(s)

454
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.