Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11499/1811
Title: | Mikrodalga gücünün kurutma zamanı ve kurutma kalitesi üzerine etkisi | Other Titles: | The effect of microwave power on the drying time and drying quality | Authors: | Kalender, Volkan | Advisors: | Mustafa Gölcü | Keywords: | Mikrodalga Çıkış Gücü Otomasyon Viyol Kurutma Microwave Output Power Automation Egg Tray Drying |
Publisher: | Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü | Abstract: | Günümüzde geleneksel kurutma yöntemlerine alternatif olarak mikrodalga ile kurutma pek çok ürün için kullanılmaktadır. Ülkemizde daha çok gıda sektöründe kurutma çalışmaları yapılmaktadır. Mikrodalgaların etkin ısıtma gücü ile kurutma işlemleri daha hızlı gerçekleşmektedir. Böylelikle üretimin daha hızlı olmasıyla birlikte, maliyetler azalmakta ve daha çevreci bir üretim meydana gelmektedir. Bu çalışmada, viyolün farklı magnetron çıkış güçlerinde ve farklı bant hızlarında kurutma çalışmaları yapılmış ve mikrodalga gücünün kurutma zamanı ve kurutma kalitesi üzerine etkisi incelenmiştir. Today, drying with microwave is used for many products as an alternative to traditional drying methods. In our country, drying studies are more performed in the food sector. The drying process with effective heating power of microwaves takes place more quickly. Thus, with production being faster, costs reduce and production occur in a more environmentally friendly. In this study, drying studies of egg tray have been performed in different magnetron output powers and band speeds. The effect of microwave output power have been examined on the drying time and drying quality. |
URI: | https://hdl.handle.net/11499/1811 |
Appears in Collections: | Tez Koleksiyonu |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Volkan Kalender.doc | 2.39 MB | Microsoft Word | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
122
checked on Mar 4, 2025
Download(s)
54
checked on Mar 4, 2025
Google ScholarTM
Check
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.