Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/26603
Title: Denizli-Honaz/Gürlek bölgesindeki traverten yataklarında sıvı kapanım incelemeleri
Other Titles: Fluid inclusion studies in travertine at Denizli-Honaz/Gürlek region
Authors: Künarlıoğlu, Sevnur
Advisors: Bozkaya, Gülcan
Keywords: Traverten,
Denizli,
Sıvı Kapanımı
Travertine
Fluid Inclusion
Publisher: Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Travertenlerde yapılan mikrotermometrik incelemeler, günümüzde dünyanın pek çok bölgesinde, travertenlerin oluşumunda etkisi olan sıcak suların fiziksel ve kimyasal özelliklerini ortaya konmasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu tez çalışması kapsamında Honaz/Gürlek bölgesindeki travertenlerde yapılan sıvı kapanım incelemeleri; travertenleri oluşturan çözeltilerin sıcaklıklarının 300°C’ye kadar çıktığını ve tuzluluklarının ise oldukça düşük (%1) olduğunu göstermiştir. Travertenlerde yapılan jeokimyasal analizler travertenlerin başta demir olmak üzere bir miktar mangan, krom, kobalt ve nikel içerdiğini göstermektedir. Mikrotermometrik incelemelerde elde edilen yüksek sıcaklıklar ortamda derin magmatik bir ısı kaynağının bulunduğunu işaret etmektedir
Microtermometric investigations (fluid inclusion investigations) in travertines are frequently used in the world to determined the physical and chemical properties of hot waters to formation travertines. In this study samples was taken from different location at the Honaz/Gürlek region and results of the microthermometric studies have shown that travertine formed fluids is up to 300 °C and the salinity of fluids is very low (1%).The geochemical studies indicated that travertines contain some manganese, chromium, cobalt and nickel, especially iron. High temperature from the microtermometric studies indicated that igneous source which could be at the deeper part of the system.
Description: Bu tez çalışması Pamukkale Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri tarafından 2017FEBE020 nolu proje ile desteklenmiştir.
URI: https://hdl.handle.net/11499/26603
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Sevnur Künarlıoğlu.pdf3.29 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

304
checked on May 27, 2024

Download(s)

354
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.