Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/26826
Title: Pamuklu dokuma havlu kumaşlarda boyama öncesi kullanılan enzimlerin kumaşın fiziksel özelliklerine etkisinin incelenmesi
Other Titles: Investigation of enzyme utilisation on woven terry fabric properties
Authors: Deniz, Abdullah Can
Advisors: Palamutcu, Sema
Keywords: Woven towel
Neutral enzyme
Characteristics of yarn
Water absorbency
Lintloss
Dokuma havlu
Nötral enzim
İplik özellikleri
Su emicilik
Publisher: Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Havlu kumaşlarda hidrofilite, mukavemet, iyi boyanabilme yeteneği, yüksek renk haslığı, yıkanabilirlik, yumuşak tutum gibi özellikler beklenmektedir. Bu özellikler dışında ayrıca havlu kumaşın lintloss özelliği önemlidir. Havlu kumaşın nihai kullanıcıya ulaşmadan önce satış aşamasında tüylenme (boncuklaşma) ve tozlanma yapmayacak yapıda üretilmesi beklenmektedir. Enzim kullanımı tüylenme ve tozlanma sorununun çözümünde tercih edilmekte olan bir yöntemdir. Bu tez çalışmasında %100 pamuk dört farklı havlu kumaş çeşidi kullanılmıştır. Hav ipliği olarak Ne 20/1 ring ve Ne 20/1 OE iplik kullanılarak 340 gr/m² ağırlığında üretilen iki farklı bornozluk havlu dokuma kumaş ve hav ipliği Ne 16/1 ring ve Ne 16/1 OE iplik kullanılarak 500 gr/m² ağırlığında üretilen iki farklı havlu dokuma kumaş kullanılmıştır. Kumaşlara farklı oranlarda nötral selüloz enzimi uygulanarak, yaş enzim oranı değişiminin kumaş özelliklerine etkileri incelenmiştir. Kumaş yırtılma ve kopma mukavemeti değişimleri, boncuklanma eğilimlerindeki değişimler, tüylülük değerlerindeki değişimler ve ağırlık kaybı tespiti için tüylülük-lintloss testi yapılmıştır. Tüm test ve analiz verileri istatistiksel olarak değerlendirilmiş ve yorumlanmıştır. Tüm bu denemeler ve değerlendirmeler sonucunda iplik çeşidi ve havlu kumaş gramaj değerine göre optimum enzimatik işlem koşulları için öneriler geliştirilmiştir.
Terry fabrics are expected to provide good hydrophilicity, tear and breaking strength, good dye take up, high color fastness, washability, and softness properties. Apart from these properties, the lintloss property of the terry cloth is also important. Towel fabric is expected to be produced in a structure that will not cause pilling and dusting. The use of enzymes is a preferred method of solution to the problem of fabric pilling and dusting. In this thesis, four different types of 100% cotton terry fabric were used. Two different terry woven fabrics produced by using Ne 20/1 ring and Ne 20/1 OE yarn as pile yarn, weighing 340 gr / m² and two different terry woven fabrics by weighing 500 gr/m² produced using Ne 16/1 ring and Ne 16/1 OE yarn as pile yarn fabric was used. The effects of wet enzyme ratio change on fabric properties were investigated by applying different ratios of neutral cellulose enzyme to the fabrics. For tear and tear strength changes, pilling tendency changes, hairiness values and weight loss determination, hairiness-lintloss test was performed. All test and analysis data were evaluated and interpreted statistically. As a result of all these experiments and evaluations, suggestions for optimum enzymatic process conditions were developed according to yarn type and terry fabric weight value.
Description: Bu tez çalışması TÜBİTAK tarafından desteklenmiş olan TEYDEB 3170464 nolu proje kapsamında gerçekleştirilmiştir.
URI: https://hdl.handle.net/11499/26826
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Abdullah Can Deniz.pdf3.01 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

494
checked on Feb 8, 2025

Download(s)

910
checked on Feb 8, 2025

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.