Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11499/27171
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Tülek, Yahya | - |
dc.contributor.author | Sarıkayış, Sibel | - |
dc.date.accessioned | 2019-11-14T10:27:05Z | - |
dc.date.available | 2019-11-14T10:27:05Z | - |
dc.date.issued | 2019 | - |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11499/27171 | - |
dc.description.abstract | Enerji ister sanayide olsun ister günlük yaşamda olsun hayatın her alanında yer almaktadır. Dünyanın hızla artan nüfusuna karşın enerji kaynakları ise tüketime bağlı olarak hızla azalmaktadır. Buna karşılık teknolojinin de gelişmesi ile birlikte enerjiye duyulan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Bu nedenle ülkeler enerji tasarrufu politikaları izlemekte ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmektedirler. En fazla enerji tüketiminin olduğu sektör olan sanayi sektörü ise tasarrufun ilk yapılabileceği sektör olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada bir süt işletmesinde bulunan Eritme peyniri üretim hattı, süt alımdan son ürün çıkış aşamasına kadar incelenmiş olup, hatta kullanılan enerji (elektrik, buhar) ölçümleri yapılmıştır. Bunun sonucunda 1 kg eritme peyniri üretmek için gereken enerji maliyeti hesaplanmıştır. 1 kg eritme peyniri üretmek için hammadde olarak 9,82 litre süt kullanılmış olup, toplam üretim maliyeti içerisinde %75,31 ile en büyük kalemi oluşturmaktadır. Ölçülen elektrik ve buhar maliyeti toplamı ise 0,57 TL olup, toplam maliyetin %2,77’lik kısmını oluşturmaktadır. Ölçülemeyen kısımlarda, teorik hesap ile birlikte toplam enerji maliyeti 1,02 TL olarak hesaplanmıştır. Toplam maliyet içindeki oranı ise % 4,86 olmuştur. | en_US |
dc.description.abstract | Energy is involved in every aspect of life, whether in industry or in everyday life. Despite the rapidly increasing population of the world, energy resources are rapidly decreasing due to consumption. However, with the development of technology, the need for energy is increasing day by day. Therefore, countries follow energy saving policies and turn to renewable energy sources. The industrial sector, which has the highest energy consumption, is the sector where savings can be made first. In this study, processed cheese production line in a dairy company was examined from milk intake to final product output stage and the energy measurements used on the line were made such as electricity, steam. As a result, the energy cost required to produce 1 kg of processed cheese was calculated. 9,82 litres of milk was used as raw material to produce 1 kg of processed cheese, constituting the largest item with 75,31% of total cost. The total cost of electricity and steam is 0,57 Turkish lira and constitutes 2,77% of the total cost. Imponderable part is calculated in therotical and the total energy cost of processed cheese is 1,02 Turkish lira. The ratio of energy cost of is 4,86% in total cost. | en_US |
dc.language.iso | tr | en_US |
dc.publisher | Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Enerji | en_US |
dc.subject | Enerji maliyeti | en_US |
dc.subject | Eritme peyniri | en_US |
dc.subject | Energy | en_US |
dc.subject | Energy cost | en_US |
dc.subject | Processed cheese | en_US |
dc.title | Eritme peyniri üretiminde enerji maliyetinin toplam üretim maliyeti içerisindeki payının belirlenmesi | en_US |
dc.title.alternative | Determining the share of energy cost in total production cost in the processed cheese production | en_US |
dc.type | Master Thesis | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |
dc.identifier.yoktezid | 605468 | en_US |
dc.owner | Pamukkale University | - |
item.fulltext | With Fulltext | - |
item.openairecristype | http://purl.org/coar/resource_type/c_18cf | - |
item.languageiso639-1 | tr | - |
item.grantfulltext | open | - |
item.openairetype | Master Thesis | - |
item.cerifentitytype | Publications | - |
Appears in Collections: | Tez Koleksiyonu |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
10307600.pdf | 1.99 MB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
430
checked on Apr 14, 2025
Download(s)
644
checked on Apr 14, 2025
Google ScholarTM
Check
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.