Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/27516
Title: Sağlık kurumlarında örgütsel güven ve örgütsel vatandaşlık davranışı ilişkisi ve bir araştırma
Other Titles: The relatıonshıp between organızatıonal trust and organızatıonal cıtızenshıp behavıor and a research on health ınstıtutıons
Authors: Ersan, Hale
Advisors: Aksel, İbrahim
Keywords: Örgütsel Güven
Örgütsel Vatandaşlık Davranışı
Sağlık Hizmetleri
Sağlık Hizmetleri
Sağlık Kurumları
Hastane
Organizational Citizenship Behaviour
Organizational Trust
Health Services
Healthcare Institutions
Hospital
Publisher: Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Abstract: Bugün tüm alanlarda yaşanan sürekli değişim ve gelişimin ihtiyaçların değişmesine ve beklentilerin artmasına sebep olmakta belirsizliği ve sürekli artan rekabeti beraberinde getirmektedir. Yeteneklerini iş amaçlı ve etkin kullanan, değişime ayak uydurabilen, problem çözme yeteneğine sahip, biçimsel iş tanımlarının ötesi davranışlarda bulunabilen insan kaynakları, büyük ölçüde stratejik rekabet avantajı sağladığı için örgüt başarısı açısından çok önemli bir değerdir. Emek ve teknoloji yoğun, farklı uzmanlık alanlarına sahip çok sayıda farklı meslek grubunun bir arada çalıştığı ve aynı zamanda ilgilendiği alan içinde insan hayatı söz konusu olduğu için titiz, kaliteli, verimli ve etkin hizmet sunmak durumunda olan sağlık kurumlarında çalışan davranışlarının irdelenmesinin önemi büyüktür. Bu çalışmanın amacı iş tanımlarının ötesinde, karşılık beklemeksizin örgüte faydalı olmak için ortaya çıkan ‘vatandaşlık davranışını’ tanımlamak, kişiler arası ve örgüt içi ilişkilerde iş birliğini arttıran ve çalışan davranışlarının belirlenmesinde önemli bir yere sahip olan ‘güven’ kavramını irdelemek ve güvenin vatandaşlık davranışına etkisini sağlık kurumları açısından incelemektir. Bu tez genel olarak üç bölümden oluşmaktadır. İlk iki bölümde araştırmaya konu olan kavramlarla ilgili literatür çalışmasına yer verilmektedir. Üçüncü bölüm ise araştırmayı kapsamaktadır. Araştırma verileri Denizli Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Denizli merkezde yer alan iki hastanenin bünyesinde çalışan sağlık personelinin görüşlerinden elde edilmiştir. Bu veriler anket yoluyla toplanarak, korelasyon, regesyon, t testi ve ANOVA uygulamaları ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda örgütsel güven boyutları ile örgütsel vatandaşlık davranışı boyutları arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Sonuç olarak, araştırmada önerilen bazı hipotezlerin anlamlı olduğu görülmüş ve örgütsel güven ve örgütsel vatandaşlık davranışı boyutlarından bazılarının demografik değişkenlerin bazılarına göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Today, the everlasting change and development in all fields causing the change in needs and the increase in demands has brought uncertainty as well as increasing competition. Human resources that have the ability of problem solving, using skills effectively on business purpose, keeping up the change, having behaviours beyond the formal work definitions is an important value for organization success since it provides competitive advantage. In health institutions, many people coming from different job groups and different fields of specialization are working together. As their occupation relates the human life and they have to give meticulous, qualified, productive and effective service in the field of health, it is important to study the behavious of these health workers. The aims of this study beyond the work definitions are to define the ‘citizenship behaviour’ deriving from the idea of helping the organisation without any provision, to examine the concept of ‘trust’ which increases the collaboration between people and the relations in the organisation and has an important role on defining the behaviours of workers, and to study the effects of trust to citizenship behaviours in terms of health institutions. Generally, this thesis consists of three parts. In the first two parts, the literature review sourcing the present study has been discussed. The third part covers the application section. The survey data has been collected from the views of health workers working permanently in two hospitals that belong to Denizli General Secratery of Public Hospitals Union. This data has been collected by means of questionnaire and analyzed through correlation, regression, t test, ANOVA applications. As a result of this study, the meaningful relations have been found between the dimension of organizational trust and organizational citizenship behaviours. As a conclusion, it has been identified that some hypothesis suggested in this study are meaningful and the demographic variables are different on some parts of organizational trust and organizational citizenship behaviour dimensions.
URI: https://hdl.handle.net/11499/27516
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Hale Ersan.pdf3.15 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

356
checked on Mar 4, 2025

Download(s)

1,474
checked on Mar 4, 2025

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.