Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/27711
Title: Tıp fakültesi öğrencileri tarafından manken üzerinde yapılan endotrakeal entübasyonda direk laringoskop ve optik stile karşılaştırılması
Other Titles: Comparison of direct laryngoscope and optic stylet for endotracheal ıntubation performed on mannequin by medical students
Authors: Kekeç, Abuzer
Advisors: Yılmaz, Atakan
Keywords: Video laryngoscopy
İntubation
Laryngoscope
Duration of intubation
Video laringoskopi
Entübasyon
Laringoskop
Entübasyon süresi
Publisher: Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi
Abstract: Solunum, fizyolojik bir olaydır ve yaşam için gerekli oksijeni sağlar. Dış ortamdan alınan hava içindeki oksijen ile organizma içindeki karbondioksitin karşılıklı olarak yer değiştirmesi solunum olarak tanımlanır. Temel yaşam desteğinde amaç solunum ve dolaşımın devam ettirilmesidir. Solunumu sağlamada en önemli unsur havayoludur. Bu çalışmamızda deneyimsiz uygulayıcılarda optik stilenin direk laringoskop ile endotrakeal entübasyon başarısı, süresi, elde edilen laringoskopik görüntüsü ve uygulayıcı memnuniyetine ve kullanışlılığına etkisini karşılaştırdık. Çalışmamıza PAÜ Tıp Fakültesi VI sınıf öğrencisi olan ve daha önce hiç entübasyon deneyimi olmayan 94 katılımcı ile manken üzerinde yapıldı. Uygulayıcılardan kısa bir eğitim sonrası her iki cihaz ile entübasyon yapmaları istendi. Entübasyon süresi, girişim sayısı, elde edilen laringoskopik görüntüsünün Cormack-Lehane sınıflaması ve uygulayıcı memnuniyeti ve kullanışlılığına etkisi kayıt altına alındı. İstatistiksel analiz için Ki-kare ve Mann Whitney-U testleri kullanıldı, p<0.001 değeri anlamlı kabul edildi. Her iki cihaz ile gerçekleştirilen entübasyon girişimlerinin Cormack-Lehane skorları karşılaştırıldığında optik stile kullanımı ile istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde daha iyi laringoskopik görüntü elde edildiği saptandı (p<0.001). Cihazlar arasında girişim sayısı ve entübasyon süresi karşılaştırıldığında ise yine optik stile lehine anlamlı düzeyde farklılık saptandı. Uygulama zorluğu açısından cihazların değerlendirmesinde optik stile daha kolay kullanışlı cihaz olarak değerlendirildi. Deneyimsiz uygulayıcılarda optik stilenin endotrakeal entübasyon başarısını arttırdığı, entübasyon süresini kısalttığı, laringoskopik görüntüyü iyileştirdiği ve kullanım kolaylığı sunmaktadır.
Respiration is a physiological event and provides essential oxygen for life. The reciprocal displacement of oxygen in the air from the outside and carbon dioxide in the organism is called respiration. The main purpose of life support is to maintain respiration and circulation. The most important factor in breathing is the airway. In our study, we compared optical stenosis with direct laryngoscopy in inexperienced practitioners, endotracheal intubation success, duration, obtained laryngoscopic image, and efficacy on practitioner satisfaction. Our study was done on the manikin with 94 participants in the PAU Faculty of Medicine, 6th grade students who had never had any intubation experience. The practitioners were asked to intubate with both devices after a short training. The duration of intubation, the number of interventions, the effect of the obtained laryngoscopic image on the classification of Cormack-Lehane and its applicative satisfaction were recorded. Chi-square and Mann Whitney-U tests were used for statistical analysis, p <0.001 value was considered significant. Compared to Cormack-Lehane scores of intubation interventions performed with both devices, better laryngoscopic images were obtained with statistical significance (p <0.001). When the number of interventions and the duration of intubation were compared, there was also a significant difference in favor of the optical stylet. In terms of application difficulty, the optical style was evaluated as a handy device in evaluating the devices. In untrained practitioners, optic stylet improves endotracheal intubation success, shortens the duration of intubation, improves laryngoscopic vision and provides ease of use.
Description: Bu çalışma Pamukkale Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi’nin 06/06/2016 tarih ve 2016TIPF018 nolu kararı ile desteklenmiştir.
URI: https://hdl.handle.net/11499/27711
Appears in Collections:Tıp Fakültesi Tez Koleskiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Abuzer Kekeç.pdf911.11 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

142
checked on May 27, 2024

Download(s)

82
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.