Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/27749
Title: Obstrüktif uyku apne tedavisi amacıyla ekspansiyon sfinkter faringoplasti yapılan hastaların post-op 3. ayda klinik başarılarının preoperatif yapılan uyku endoskopisi sonuçlarıyla korelasyonu
Authors: Çabuk, Burçin
Advisors: Kara, Cüneyt Orhan
Keywords: Obstrüktif uyku apne sendromu
Ekspansiyon sfinkter faringoplasti
Uyku endoskopisi
Publisher: Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi
Abstract: Obstrüktif sleep apne sendromu (OSAS) uyku sırasında tekrarlayan üst solunum yolu tıkanmaları ve buna bağlı kan oksijen satürasyonunda düşme ile karakterize bir sendromdur. Uykudaki solunum bozukluklarının %90-95’i OSAS tır. OSAS prevelansı %2-4 oranında saptanmaktadır. Nöropsikiyatrik ve kardiyovasküler komplikasyonlarla birlikte olabilir. Çalışmamızda 2016-2018 yıllarında Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Polikliniğine horlama, apne, tanıklı apne ve gün içi uykululuk şikayeti ile başvuran; hikaye, fizik muayene ve PSG sonrasında cerrahi için uygun görülen ve cerrahiyi kabul ederek postoperatif 3-6 ay arasında PSG yaptıran 30 hasta çalışmaya dahil edildi. Opere edilecek her bir hastaya ameliyat öncesi uyku endoskopisi yapılmıştır. Hastaların preoperatif ve postoperatif 3. aydaki ortalama AHİ, ESS, VKİ, minimum oksijen saturasyon ölçümleri yapılarak preop ve postop sonuçlar karşılaştırıldı.Bu karşılaştırmayı yaparken uyku endoskopisindeki obstrüksiyon yeri ve şekli de göz önüne alındı. İstatistiksel olarak analiz yapıldığında hastaların postoperatif AHİ değerlerinde ve Epworth uykululuk testinde anlamlı azalma tespit edilmiştir. Ayrıca hastaların postoperatif en düşük oksijen saturasyonlarında ve ortalama oksijen saturasyonlarında istatiksel olarak anlamlı artış görülmüştür. Cerrahi tedavi başarı kriteri olarak postoperatif AHİ nin 20 nin altında olması ve %50 den fazla azalması kabul edildi. Çalışmada ekspansiyon sfinkter faringoplastinin başarısı %73,3 olarak bulundu. Hastaları başarılı ve başarısız olarak gruplandırdığımızda iki grubun da postoperatif Epworth ve postoperatif AHİ değerleri preoperatif değerlerden başarılı grupta istatiksel olarak anlamlı şekilde daha düşük bulunmuştur. Yapılan uyku endoskopisinde retrofarengeal alanda obstrüksiyon saptanmıştır.obstrüksiyon şekli olarak hastalar 3 gruba ayrılmıştır.Anteroposterior,sfinkter ve lateral patern gösteren her 3 gruptada AHİ değerleri anlamlı şekilde azalma göstermiştir.Ancak lateral patern gösteren daralmada değişim daha fazla ve başarılı olmuştur.Hiçbir hasta da takip sırasında komplikasyona rastlanmamıştır. Uyku endoskopisinde retropalatal seviyede obstrüksiyonu olan OSAS hastalarında ekspansiyon sfinkter farengoplasti efektif ve yüksek başarı oranına sahip az komplikasyonlu cerrahi bir yöntemdir.
Description: Bu çalışma Pamukkale Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi’nin 23/10/2015 tarih ve 2015TPF035 nolu kararı ile desteklenmiştir.
URI: https://hdl.handle.net/11499/27749
Appears in Collections:Tıp Fakültesi Tez Koleskiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Burçin Çabuk.pdf2.2 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

526
checked on May 27, 2024

Download(s)

234
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.