Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/28252
Title: Örgütsel vatandaşlık davranışı ve iş tatmini arasındaki ilişki: Sağlık sektöründe bir araştırma
Other Titles: The relationship between organizational citizenship behavior and job satisfaction: A research at health sector
Authors: Kaymakçı, Keziban
Advisors: Barutçu, Esin
Keywords: Örgütsel Vatandaşlık Davranışı
İş Tatmini
Sağlık Hizmetleri
Aile Hekimliği
Aile Hekimi
Aile Sağlığı Elemanı
Organizational Citizenship Behavior
Job Satisfaction
Health Services
Family Medicine
Family Physician
Health Staffs
Publisher: Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Abstract: Günümüzde örgütler, varlıklarını devam ettirebilmek amacıyla, iş tanımlarında biçimsel olarak tarif edilmiş olan görevlerden ayrı, " örgütsel vatandaşlık davranışı" olarak tanımlanan gönüllü davranışlar sergileyen, formal ödül sistemlerinde yer almayan ve örgütlerine pozitif katkı sağlayan çalışanlara ihtiyaç duymaktadır.Teknolojik değişiklikleri ve bilimsel gelişmeleri yakından takip etmek zorunda olan en önemli hizmet sektörlerinden birisi olan sağlık hizmetlerinde, örgütsel vatandaşlık davranışı ve iş tatmini yüksek çalışanlar önemli bir değerdir. İşin çalışma hayatındaki yeri ve anlamı gerek kapladığı önem gerekse zaman açısından tartışılmaz bir olgudur. Benzer şekilde işletmeler için de çalışan, işletmenin varlığını, başarısını ve geleceğini etkileyen en önemli kaynak olması açısından büyük değere sahiptir. İş tatmini çalışanlar ve örgütler üzerindeki sonuçları açısından, örgütsel vatandaşlık davranışının önemli bir belirleyicisidir.Çalışma literatür taraması ve alan araştırmasında uygulanan anket sonuçlarından oluşmaktadır. Araştırmanın veri toplama aracı olarak kullanılan anket formu; demografik özellikler, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Ölçeği ve Minnesota İş Tatmin Ölçeği olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Çalışma aile hekimliği hizmeti sunan 118 aile hekimi ve 135 aile sağlığı elemanına uygulanmıştır. Araştırmanın veri analizleri SPSS bilgisayar programı ile yapılmıştır.Bu çalışmanın sonucunda, örgütsel vatandaşlık davranışları boyutları ile iş tatmini ve boyutları arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. ayrıca çalışanların örgütsel vatandaşlık davranışları ve iş tatmini algılarının demografik özelliklerinden cinsiyet, ünvan ve eğitim düzeyi değişkenlerine göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Nowadays, in order to survive organizations currently need employees individual behavior that is discretionary, not directly or explicitly recognized by the formal reward system, and in the aggregate promotes the efficient and effective functioning of the organization These form of behaviours are described ?organizational citizenship behaviour.? It have to keep up with technological changes and scientific developments, which is one of the most important service sectors and job satisfaction, organizational citizenship behavior in health professionals are an important worth. The importance of job in an individual?s life is indisputable. The employee is the important element affecting the ineluctable, the success and the failure of an organization too. Job satisfaction is to be lead the result of important in terms of staffs and organization and it is one of antecedents of organizational citizenship behavior. This study is included consists of a literatüre review and field survey work. In the research, Minnesota Satisfaction Questionnaire, Organizational Citizenship Behavior Questionnaire and democrafic features questionnaire is included. 118 family physicians and 135 health staffs participated the survey. Data analysis of research is made by SPSS computer program. In conclusion, the thesis asserts that there is a positive significiant relationship between job satisfaction and organizational citizenship behavior on family physicians service. It is determined that employees? organizational citizenship behaviors and job satisfaction perceptions have showed differences gender, seniority and educational status according to demographic features too.
URI: https://hdl.handle.net/11499/28252
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
348251.pdf2.35 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

138
checked on May 27, 2024

Download(s)

252
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.