Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/28656
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorSungurtekin, Hülya-
dc.contributor.authorHepduman, Damla-
dc.date.accessioned2020-03-09T14:09:06Z-
dc.date.available2020-03-09T14:09:06Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11499/28656-
dc.description.abstractYoğun bakım tedavisinin önemli bir parçası nütrisyondur. Eğer hasta fonksiyon gören bir bağırsak sistemine sahip ise, ancak nütrisyon gereksinimlerini karşılamada isteksiz ya da yetersiz durumdaysa enteral nütrisyon tedavisi başlanmalı vücut gereksinimleri karşılanmalıdır. Yetersiz protein alımı ve artmış protein kaybı, diyafram başta olmak üzere solunum kaslarının zayıflamasına, yapı ve fonksiyonlarında bozulmaya sebep olur. Çalışmada yoğun bakımda invaziv mekanik ventilasyon uygulanan hastalarda proteinden zengin enteral nütrisyon ve standart enteral nütrisyon desteği uygulanmıştır. Bu uygulamanın diyafram kalınlığı üzerine etkisi ultrasonografi kullanarak araştırılmıştır. Bunun yanında, yoğun bakımda indirekt kalorimetre kullanarak enerji gereksinim ölçülmesi gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Yoğun Bakım Ünitelerinde 2018 Ocak – Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Standart ve yüksek protein desteği alan hastalar iki grupta değerlendirilmiştir. Hastaların diyafram kalınlığı ultason ile ölçülmüş, indirekt kalorimetre ile günlük enerji gereksinimleri hesaplanmıştır. Çalışmanın sonucunda, proteinden zengin enteral nütrisyon uygulanan hastaların diyafram kalınlıklarında azalmanın minimal farkla daha az olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca, indirekt kalorimetri ölçümlerinin kritik hastalarda optimum nütrisyon desteği için gerekli olduğunu saptanmıştır. Mekanik ventilasyon, hastanede yatış ve yoğun bakımda kalış süresi açısından her iki enteral nütrisyon grubunda anlamlı fark olmadığı ve diyafram ultrasonografisinin yoğun bakımda kolay ve uygulanabilir olduğu bulunmuştur.en_US
dc.description.abstractNutrition is an important part of intensive care treatment. If the patient has a functioning bowel system but is unwilling or insufficient to meet the nutritional requirements, enteral nutrition therapy should be initiated and the body requirements must be met. Insufficient protein intake and increased protein loss lead to weakening of the respiratory muscles, especially the diaphragm, and impaired structure and function. In this study, protein-rich enteral nutrition and standard enteral nutrition support were applied in patients who underwent invasive mechanical ventilation in the intensive care unit. The effect of this application on the diaphragm thickness was investigated using ultrasonography. In addition, energy requirement measurement was performed by using indirect calorimetry in intensive care unit. This study was conducted between January - December 2018 in Intensive Care Units, Department of Anesthesiology and Reanimation, Pamukkale University Medical Faculty Hospital. Patients were evaulated in two groups which receive standard and high protein supplements. Diaphragm thickness of patients was measured with ultrasound and daily energy requirements were calculated with indirect calorimeter. As a result of the study, it was observed that the decrease in the diaphragm thickness of the patients who underwent protein-rich enteral nutrition was less minimal difference. In addition, indirect calorimetry measurements were found to be necessary for optimum nutritional support in critically patients. It was found that there was no significant difference between the two groups in terms of duration of mechanical ventilation, hospital stay and intensive care unit, and diaphragm ultrasonography was easy and feasible in intensive care unit.en_US
dc.language.isotren_US
dc.publisherPamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectEnteral Nütrisyonen_US
dc.subjectDiyafram Kalınlığıen_US
dc.subjectYüksek Protein Desteğien_US
dc.subjectUltrasonografien_US
dc.subjectEnteral Nutritionen_US
dc.subjectDiaphragm Thicknessen_US
dc.subjectProtein-rich Nutritionen_US
dc.subjectUltrasonographyen_US
dc.titleMekanik ventilasyon uygulanan yoğun bakım hastalarında proteinden zengin enteral nütrisyonun diyafram kalınlığı üzerine etkisinin ultrasonografi ile değerlendirilmesien_US
dc.title.alternativeEvaluation of the effect of protein-rich enteral nutrition on diaphragm thickness in mechanically ventilated intensive care patients by ultrasonographyen_US
dc.typeSpecialist Thesisen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid618156en_US
dc.ownerPamukkale University-
item.fulltextWith Fulltext-
item.languageiso639-1tr-
item.grantfulltextopen-
item.openairetypeSpecialist Thesis-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
crisitem.author.dept14.01. Surgical Medicine-
Appears in Collections:Tıp Fakültesi Tez Koleskiyonu
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
damla_hepduman_tez.pdf959.92 kBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.