Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/3161
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorAyşen Höl-
dc.contributor.authorAkyol, Ece-
dc.date.accessioned2019-01-31T11:07:34Z-
dc.date.available2019-01-31T11:07:34Z-
dc.date.issued2018-05-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11499/3161-
dc.descriptionBu tez çalışması PAUBAP tarafından 2015 FBE 054 nolu proje ile desteklenmiştir.en_US
dc.description.abstractBu çalışmada kurutulmuş bazı gıda ve baharat örneklerinde ağır metal tayini yapılmıştır. Fe, Cu, Mn, Zn, Cr ve Ni alevli atomik absorpsiyon spektrometrisi ile, Pb ve Cd ise grafit fırınlı atomik absorpsiyon spektrometrisi ile tayin edilmiştir. Kuru gıda ve baharatlar atomik absorpsiyon spektrometrisi ile analiz edilmeden önce, örneklerin çözünürleştirilmesinde asitle çözünürleştirme ve mikrodalga fırın olmak üzere iki farklı çözünürleştirme yöntemi kullanılmıştır. Bu iki çözünürleştirme yöntemi ile elde edilen sonuçlar t-testi kullanılarak karşılaştırılmıştır. Genel olarak mikrodalga çözünürleştirme yöntemi ile çözünürleştirilen örneklerde ağır metal içerikleri daha yüksek bulunmuştur. Örneklerde metal içeriklerinin bağıl standart sapma değerleri % 10’un altında bulunmuştur.en_US
dc.description.abstractIn this study, heavy metal concentrations were investigated in some dried food and spices. Fe, Cu, Mn, Zn, Cr and Ni were determined by flame atomic absorption spectrometry, Pb and Cd were determined by graphite furnace atomic absorption spectrometry. Prior to the analysis of some dried food and spices with the flame atomic absorption spectrometry two different digestion methods were used, which are microwave oven and acid treatment in sample digestion. The results obtained by these two digestion methods were compared by using t-test. It was found that heavy metal concentrations were higher in the samples digested with microwave oven. It was also found in the study that the relative standard deviations of the metal contents are less than 10% in the determined samples.en_US
dc.language.isotren_US
dc.publisherPamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAğır Metalen_US
dc.subjectKurutulmuş Gıdaen_US
dc.subjectBaharaten_US
dc.subjectAsitle Çözünürleştirmeen_US
dc.subjectMikrodalga ile Çözünürleştirmeen_US
dc.subjectAtomik Absorpsiyon Spektrometrisien_US
dc.subjectHeavy Metalen_US
dc.subjectDried Fooden_US
dc.subjectSpicesen_US
dc.subjectAcid Digestionen_US
dc.subjectMicrowave Digestionen_US
dc.subjectAtomic Absorption Spectrometryen_US
dc.titleBazı sebze ve baharatlarda ağır metal düzeylerien_US
dc.title.alternativeHeavy metal levels in some vegetable and spicesen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dc.authorid52222-
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid507182en_US
dc.ownerPamukkale University-
item.grantfulltextopen-
item.openairetypeMaster Thesis-
item.languageiso639-1tr-
item.fulltextWith Fulltext-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.cerifentitytypePublications-
crisitem.author.dept15.01. Music-
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Ece Akyol.pdf2.53 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

288
checked on Aug 24, 2024

Download(s)

276
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.