Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11499/3161
Title: | Bazı sebze ve baharatlarda ağır metal düzeyleri | Other Titles: | Heavy metal levels in some vegetable and spices | Authors: | Akyol, Ece | Advisors: | Ayşen Höl | Keywords: | Ağır Metal Kurutulmuş Gıda Baharat Asitle Çözünürleştirme Mikrodalga ile Çözünürleştirme Atomik Absorpsiyon Spektrometrisi Heavy Metal Dried Food Spices Acid Digestion Microwave Digestion Atomic Absorption Spectrometry |
Publisher: | Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü | Abstract: | Bu çalışmada kurutulmuş bazı gıda ve baharat örneklerinde ağır metal tayini yapılmıştır. Fe, Cu, Mn, Zn, Cr ve Ni alevli atomik absorpsiyon spektrometrisi ile, Pb ve Cd ise grafit fırınlı atomik absorpsiyon spektrometrisi ile tayin edilmiştir. Kuru gıda ve baharatlar atomik absorpsiyon spektrometrisi ile analiz edilmeden önce, örneklerin çözünürleştirilmesinde asitle çözünürleştirme ve mikrodalga fırın olmak üzere iki farklı çözünürleştirme yöntemi kullanılmıştır. Bu iki çözünürleştirme yöntemi ile elde edilen sonuçlar t-testi kullanılarak karşılaştırılmıştır. Genel olarak mikrodalga çözünürleştirme yöntemi ile çözünürleştirilen örneklerde ağır metal içerikleri daha yüksek bulunmuştur. Örneklerde metal içeriklerinin bağıl standart sapma değerleri % 10’un altında bulunmuştur. In this study, heavy metal concentrations were investigated in some dried food and spices. Fe, Cu, Mn, Zn, Cr and Ni were determined by flame atomic absorption spectrometry, Pb and Cd were determined by graphite furnace atomic absorption spectrometry. Prior to the analysis of some dried food and spices with the flame atomic absorption spectrometry two different digestion methods were used, which are microwave oven and acid treatment in sample digestion. The results obtained by these two digestion methods were compared by using t-test. It was found that heavy metal concentrations were higher in the samples digested with microwave oven. It was also found in the study that the relative standard deviations of the metal contents are less than 10% in the determined samples. |
Description: | Bu tez çalışması PAUBAP tarafından 2015 FBE 054 nolu proje ile desteklenmiştir. | URI: | https://hdl.handle.net/11499/3161 |
Appears in Collections: | Tez Koleksiyonu |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Ece Akyol.pdf | 2.53 MB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
288
checked on Aug 24, 2024
Download(s)
276
checked on Aug 24, 2024
Google ScholarTM
Check
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.