Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/3168
Title: Bebek bezlerinin performansını etkileyen özelliklerin araştırılması ve performans özelliklerinin karşılaştırılması
Other Titles: Research about influencial factors on performance characteristics of different brand disposable baby diapers and their comparison
Authors: Gündüz, Esra Oktay
Advisors: Sema Palamutçu
Keywords: Kullan At Bebek Bezi
Dokusuz Yüzey
Selüloz Lifi (Fluff Pulp)
Süper Emici Polimer (SAP)
Performans Özellikleri
Disposable Baby Diaper
Nonwoven
Cellulose Fiber (Fluff Pulp)
Super Absorbent Polymer (SAP)
Performance Characteristics
Publisher: Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Bebek bezi doğumla eş zamanlı olarak ihtiyaç duyulan temel bebek tüketim malzemelerinden en önemlisidir. Tekrarlı kullanıma uygun kumaş bebek bezlerine alternatif olarak geliştirilmiş olan ve günümüzde yaygın olarak kullanılan kullan at bebek bezleri; emici, dağıtıcı ve bariyer görevi yapan çeşitli dokusuz yüzey yapılar, emme kapasitesi sağlayan kabarık ve hacimli yapıdaki selüloz lifi (fluff pulp), sıvıyı emip hapseden süper emici polimer (SAP), sıvı geçirmez film tabaka, bant ve elastik paneller gibi birçok malzemeden oluşmaktadır. Bu çalışmada dünyadaki ve ülkemizdeki bebek bezi pazarı araştırılmış, ürün çeşitleri ve içerikleri üzerinde inceleme yapılmış, bezlerin performans testlerine ait yöntemler araştırılmıştır. Ülkemizde pazarda yer alan 7 ticari bebek bezi markası belirlenmiş ve - 4 numara - numuneler üzerinde çeşitli analizler ve performans testleri gerçekleştirilmiştir. Bu analiz ve testler için gerekli düzenekler oluşturulmuş, farklı laboratuarlarda bulunan çeşitli cihazlar kullanılmıştır. Bebek bezlerini oluşturan tüm katmanlar incelenerek bezlerin enine kesit şematik çizimleri oluşturulmuş, katmanların mikroskop görüntüleri alınarak yapılarındaki farklılıklar görüntülenmiş, emici bölge oluşum yöntemleri ve homojenlikleri karşılaştırılmıştır. Bezlerin emme kapasitesi, sıvı tutma kapasitesi, emme zamanı, geri ıslatma (rewet) gibi kapasite değerleri uygun yöntemlerle test edilmiş; emici bölge sağlamlığı, elastik yan panel/bantların sabit ve değişken yük altında kopma mukavemetleri, bacak/bariyer lastikleri yürüme değerleri elde ölçülmüştür. Ayrıca bez üretiminde kullanılan SAP’ler incelenerek sıvı tutma zamanları ve kapasiteleri belirlenmiş; analizler sonunda her marka bebek bezinde kullanılan selüloz ve SAP ağırlığı, selüloz/SAP karışım oranı hesaplanmıştır. Yapılan analiz ve test sonuçları fiyatları da dikkate alınarak karşılaştırılmış ve mühendislik tasarımı yaklaşımları ve özel katmanların kullanımı ile tasarlanan bebek bezlerinin performans özelliklerinin diğerlerine göre üstünlükleri olduğu görülmüştür.
Baby diaper is the most important consumable item that has taken major share in list of baby consumable products right after birth. Disposable baby diapers which are developed as an alternative to re-usable cloth diapers, are commonly used and composed from many components likedifferent type of nonwovens surfaces as absorbing, carrying and barrier surfaces, cellulose fibre in the form of “fluff pulp” as filling and absorbing component super absorbent polymers (SAP) as absorbing and locking component of liquid, impervious film layer, tapes, elastic panels, etc. In this work baby diaper market in the world and in Turkey are investigated, product types and their components are studied, test methods for diaper performance are searched. 7 different domestic commercial baby diaper brands are selected and various analyzes and tests are performed on – 4 size- of them. Required experimental setup organized and various devices used presenting in different laboratories for these analyzesand tests. All layers of diapers are analyzed and schematic drawing of all diapers are formed, examined under microscope and structural differences are viewed; absorbing core production methods and homogeneities are compared. Absorption capacity, liquid retention capacity, acquisition time, rewet volumes, and core integrity, static and dynamic shear test results of elastic panel and tapes, creep determination of elastics are measured. Also SAP samples of each diaper are studied and gel lock-up time and retention capacity of all polymers are tested. Amount of SAP and cellulose fiber and cellulose/SAP mixture ratio of all diapers are calculated. Results taking account of unit prices are revealed that each different diaper has some advantageous properties over the others, however it can be concluded that engineered design of diaper components exhibit better performance characteristics over those of regular diaper constructions.
Description: Bu tez çalışması Pamukkale Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından 2016FBE049 nolu proje ile desteklenmiştir.
URI: https://hdl.handle.net/11499/3168
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Esra Oktay Gündüz.pdf8.37 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

320
checked on May 27, 2024

Download(s)

438
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.