Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/3228
Title: Graves hastalarında microrna ekspresyonu ve irisin düzeyi
Other Titles: Investigation of microRNA expression and Irisin levels in Graves' patients
Authors: Merç Çetinkaya, Ayşegül
Advisors: Güzin Fidan Yaylalı
Keywords: Graves hastalığı(GH)
Otoimmün tiroid hastalığı(OITH)
İrisin
Mikro RNA(miRNA)
Graves' disease(GD)
Autoimmune thyroid disease(AITD)
Irisin
MicroRNA(miRNA)
Publisher: Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi
Abstract: Tiroid fonksiyon bozukluğu halinde serum irisin düzeyleri ve mikroRNA(miRNA) ekspresyonlarında değişmeler olduğu saptanmıştır. İrisin, yeni keşfedilen egzersiz kaynaklı PGC – 1 alfa mevcudiyetinde saptanan hormon benzeri bir adipo-myokin regülatördür. PGC – 1 alfa vücuttaki her bir organın enerji metabolizmasında ve metabolik hastalıkların düzenlenmesinde önemli rol oynayan bir maddedir. Bu sebeple PGC – 1 alfa ve dolayısıyla irisinin hipo/hipertiroidi gibi metabolizma ilişkili hastalıklarda serum seviyelerinde anlamlı değişiklikler olabileceği düşünülmüştür. Ayrıca son zamanlarda posttranskripsiyonel aşamada genlerin ekspresyonlarının regülasyonunda görev alan miRNA?lar çok dikkat çekmektedir. Birçok otoimmün hastalık için ön tanıda anlamlı bir belirteç olarak kabul edilmektedirler. Bunun üzerine Graves Hastalığı(GH) gibi otoimmün tiroid hastalığı(OITH) olan kişilerde yapılan çalışmalarda da, miRNA ekspresyonu yönünden anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. Bu çalışmada GH tanısını yeni alan ya da mevcut tanılı hastalardaki irisin düzeyleri ile miRNA ekspresyonlarına bakılarak klinikte faydalı olabilecek yeni bir tanısal ve takipsel belirteç elde edebilmeyi amaçladık. Çalışmaya GH tanılı 30 hasta dahil edildi. Tüm hastalar ve sağlıklı kontrollerde irisin düzeyi ile belirlenen miRNA ekspresyonlarına bakıldı ve aralarındaki farklılık incelendi. Hasta ve kontrol grubu arasında ne irisin düzeyi ne de seçili miRNA ekspresyonları açısından anlamlı bir fark tespit edilmedi. Ultrasonografi ile ölçülen tiroid hacimlerine göre serum irisin seviyeleri karşılaştırıldığında, normal boyutta tiroid bezi olanlar ile büyümüş tiroid bezi olanlar arasında anlamlı farklılık izlendi (p 0,014). Oftalmopatisi olan hastalar ile tanı sonrası relaps yaşamış hastaların serum irisin seviyeleri oftalmopatisi olmayan ve relaps yaşamayanlara göre daha yüksek saptandı, ama istatistiksel açıdan sınırda p değerine sahipti (p değerleri sırasıyla 0,069 ve 0,07). Relaps yaşamış hastalar ile hiç relaps yaşamamış hastalar arasında miR154 ekspresyonunda anlamlı ölçüde farklılık saptandı (p 0,035). miR-22 kadın hastalarda erkeklere göre anlamlı ölçüde daha yüksek saptandı (p 0,035). Tüm bu sonuçlara göre irisin, miR-22 ve miR-154? ün Graves hastalığı için yeni prognostik belirteçler olabileceği düşünülmektedir. Ancak bu düşüncenin anlamlı ölçüde kanıtlanabilmesi için hasta popülasyonunun daha geniş tutulması ve sadece yeni tanı olan, henüz tedavi almamış hastalar ile çalışılması gerektiği düşünülmektedir.
In the case of thyroid dysfunction, serum miRNA and Irisin levels were found to vary. Irisin is a hormone-like adipo-myokin regulator identified in the presence of newly discovered exercise-induced PGC-1 alpha. PGC - 1 alpha is a substance that plays an important role in energy metabolism of each organ in the body and regulation of metabolic diseases. Therefore, it was thought that PGC - 1 alpha and Irisin levels may vary in metabolism related diseases such as hypo / hyperthyroidism. In addition, recently microRNAs are noticed as involving in the regulation of expression of genes in the posttranscriptional stage. For many autoimmune diseases, they are accepted as a diagnostic marker. On the other hand, there are recent researchs showing miRNA expression in autoimmune thyroid diseases, such as Graves' Disease. In this study, we aimed to obtain a new diagnostic and follow-up marker that could be helpful in clinical practice by looking at miRNA expression and Irisin levels in Graves' disease A total of 30 patients of GH who is newly diagnosed or who had been diagnosed previously and actively treated or previously treated were included to study. Irisin and determined miRNA levels were measured in all patients. The same markers were also observed in the 30 control group individuals selected with the previously specified exclusion criteria. Irisin and miRNA levels were compared between these two groups. There was no significant difference between these groups? irisin and selected miRNAs levels. There was a significant difference between irisin levels of patients? whose thyroid volume was measured normal and enlarged (p: 0.014). Patients with opthalmopathy or relapse had a higher serum irisin levels than patients who had no optahmopathy or relapse, but this wasn?t a significant difference (respectively p: 0.069, p: 0.07). There was a significant difference between the miR-154 expression of the patients with relapse and without relapse (p: 0.035). According to these results, miR-22, miR-154 and irisin may be new prognostic markers for Graves? disease. However, in order to prove this hypothesis, studies with larger population including newly diagnosed patients are needed.
Description: Bu çalışma Pamukkale Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi?nin 09.12.2016 tarih ve 2016TIPF027 nolu kararı ile desteklenmiştir.
URI: https://hdl.handle.net/11499/3228
Appears in Collections:Tıp Fakültesi Tez Koleskiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Ayşegül Merç Çetinkaya.pdf1.46 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

70
checked on May 27, 2024

Download(s)

72
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.