Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/35300
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorGörkem, Onur-
dc.contributor.authorAçıkgöz, Fuat-
dc.date.accessioned2020-09-28T12:39:54Z
dc.date.available2020-09-28T12:39:54Z
dc.date.issued2020-08-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11499/35300-
dc.description.abstractBu araştırma, mutfak çalışanlarının çalışma yaşamı kalitesi ile örgütsel bağlılık algısı arasındaki ilişkinin ölçülmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma örneklemini Denizli ilinde faaliyet gösteren yiyecek içecek işletmelerinin mutfak bölümünde çalışan 240 çalışan oluşturmuştur. Araştırma verileri katılımcılara yüz yüze anket uygulanarak ve e-posta yöntemiyle toplanmıştır. Üç bölümden oluşan anket formunun birinci bölümünde katılımcıların demografik özelliklerine ilişkin 8, ikinci bölümünde Van Laar vd. (2007) tarafından geliştirilen çalışma yaşamı kalitesi ölçeğine ilişkin 24 ve üçüncü bölümde ise Meyer vd. (1993) tarafından geliştirilen örgütsel bağlılık ölçeğine ilişkin 18 ifade yer almıştır. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 22.0 paket programı kullanılmıştır. Ölçeklere ilişkin verilerin güvenilirliğinin test edilmesi amacıyla Cronbach’s Alpha testi ve ölçeklere ilişkin verilerin normal dağılım gösterip göstermediğinin test edilmesi amacıyla Kolmogorov Smirnov Testi uygulanmıştır. Kolmogorov Smirnov Testi sonuçlarına göre çalışma verilerinin normal dağılım göstermediği anlaşılmış ve değişkenler arasındaki ilişkinin yönünü ve şiddetini test etmek amacıyla parametrik olmayan testlerden Spearman Korelasyon Testi kullanılmıştır. İki değişken arasında farklılık olup olmadığının test edilmesi amacıyla Mann-Whitney U Testi ve ikiden fazla değişken arasında farklılık olup olmadığının test edilmesi amacıyla ise yine parametrik olmayan testlerden Friedman Testi ve Kruskal-Wallis H Testi kullanılmıştır. Çalışma bulgularına göre katılımcıların çalışma yaşamı kalitesi ve örgütsel bağlılık alt boyutlarına ilişkin algılarının anlamlı farklılık gösterdiği, çalışma yaşamı kalitesi alt boyutlarına ilişkin en yüksek algının “aile - iş yaşamı dengesi”, örgütsel bağlılık alt boyutlarına ilişkin en yüksek algının ise “normatif bağlılık” boyutu olduğu anlaşılmıştır. Çalışma yaşamı kalitesi algısı ile örgütsel bağlılık algısı arasında ise pozitif yönlü ve düşük-orta şiddette bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma bulguları daha önce yapılmış çalışma bulguları ışığında tartışılmış ve öneriler sunulmuştur.en_US
dc.description.abstractThe purpose of this study is to measure relationship between work life quality and organizational commitment of kitchen staff. The sample of the study consisted of 240 staff in the kitchen department of the food and beverage companies operating in Denizli. The research data were collected by applying a face to face questionnaire and e-mail method. The questionnaire form includes 3 parts; first of them has 8 questions to determine demographic properties, second chapter has 24 questions to measure of work life quality developed by Van Laar et al. (2007) and the last one has 18 questions to measure of organizational commitment developed by Meyer et al. (1993). SPSS 22.0 packaged software was used in the statistical analysis of the datas. Cronbach's Alpha test was used to test the reliability of the datas related to the scales and the Kolmogorov Smirnov Test was used to test whether the data related to the scales showed normal distribution. According to the results of the Kolmogorov Smirnov Test, it was understood that the study data did not show normal distribution and Spearman Correlation Test, which is one of the non-parametric tests, was used to test the direction and severity of the relationship between the variables. Mann-Whitney U Test was used to test whether there are differences between the two variables and Friedman Test and Kruskal-Wallis H Test, which are among the non-parametric tests, were used to test whether there were differences between among more than two variables. According to the findings of the study, the perceptions of the participants regarding sub-dimensions of work life quality and organizational commitment differed significantly, and the highest perception regarding sub-dimensions of work life quality was “family - work life balance”, and the highest perception regarding sub-dimensions of organizational commitment was “normative commitment” dimension. It is concluded that there is a positive and low-moderate relationship between perception of work quality and organizational commitment. Study findings are discussed and suggestions are presented in the light of previous study findings.en_US
dc.language.isotren_US
dc.publisherPamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMutfak personelien_US
dc.subjectÇalışma yaşamı kalitesien_US
dc.subjectÖrgütsel bağlılıken_US
dc.subjectKitchen staffen_US
dc.subjectWork life qualityen_US
dc.subjectOrganizational commitmenten_US
dc.titleMutfak personeli çalışma yaşamı kalitesinin örgütsel bağlılığa etkisi: Denizli örneğien_US
dc.title.alternativeThe effect of the quality of working life of kitchen staff on organizational commitment: Denizli sampleen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid640956en_US
dc.ownerPamukkale University-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.grantfulltextopen-
item.fulltextWith Fulltext-
item.languageiso639-1tr-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairetypeMaster Thesis-
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Fuat Açıkgöz.pdf1.12 MBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

146
checked on Aug 24, 2024

Download(s)

1,146
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.