Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/38387
Title: Yıkama işleminin havlu ve peştamalların performans ve tutum (KAWABATA-KES-F) özelliklerine etkisi
Other Titles: Effect of washing process on performance and handle (KAWABATA – KES-F) characteristics of towels and peshtemals
Authors: Cengiz, Alperen Ahmet
Advisors: Palamutçu, Sema
Keywords: Havlu
peştamal
KES-F
tekrarlı yıkama
performans
hidrofilite
Towel
loincloth
repeated washing
performance
hydrophilicity
Publisher: Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Havlu ve peştamal kumaşlardan kullanıcılar için tekrar tekrar yıkanabilir, iyi bir su emme yeteneği, hızlı kuruma ve yumuşak tutum olması gibi performans özelliklerine sahip olması aranmaktadır. Bu tez çalışmasında tamamı Denizli’de üretilmiş %100 pamuklu, satışa hazır halde bulunan, toplam dört farklı yapıda kurulanma amaçlı ürün kullanılmıştır. Çalışma için seçilen ürünler ağır ve hafif gramajlı iki çeşit geleneksel havlu, tek yüzü hav yapılı bir peştamal ve geleneksel yapıda bir peştamaldır. Çalışmada kullanılan ürünlerin kullanım performanslarının ev tipi yıkamaya bağlı olarak değişimleri araştırılmıştır. Yıkama işlemlerinde sadece deterjan kullanımı ve deterjan ile beraber yumuşatıcı kullanımı sonrasında ürün performans özellikleri araştırılmıştır. Ürünlerin 10 ve 20 tekrarlı yıkama sonrasındaki performansları yıkanmamış ürün performansları ve birbirleri ile karşılaştırılmıştır. Ürünlere uygulanan performans testleri, dikey emicilik, batma, kuruma hızı, yırtılma dayanımı, beyazlık derecesi ve Kawabata testlerinden olan; KES-FB2 eğilme, KES-G5 basınç, KES-SE yüzey, KES-F8 hava geçirgenliği testleridir. Çalışmada Kawabata ölçümleri Japonya Kyoto Institute of Technology’ de Advanced Fibro-Science laboratuvarlarında yapılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre tekrarlı yıkama sayısının artması kumaşların hidrofil özelliğini arttırırken yumuşatıcı ilaveli yıkamalar kumaşları hidrofob yapmıştır. Yıkama tekrar sayısının kumaşların mukavemet, eğilme, tutum gibi performans özellikleri üstünde olumsuz etkileri olduğu ve sadece deterjan kullanımının, deterjan ve yumuşatıcı kullanıma göre daha olumsuz etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Tüm test ve analiz verileri ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmiş ve yorumlanmıştır.
Towels and loincloth fabrics are sought for users to have performance characteristics such as repeatedly washable, good water absorption ability, quick-drying, soft handle, and strength.In this work, a total of four different 100% cotton structures, all of which were produced in Denizli, ready for sale, were used for drying purposes. The products selected for the study are two types of traditional towels with heavy and lightweight, a loincloth with a one-sided towel and a loincloth with a traditional structure. The changes in the performance of the products used in the study were examined as a function of household laundry. After the use of detergent in the washing process and using fabric softener together with detergent, the performance characteristics of the product were investigated. The performance of the products after 10 and 20 repeated washes was compared with the performance of the unwashed products and with each other. Performance tests applied to the products are vertical absorbency, stinging, drying speed, tear strength, whiteness, and Kawabata tests; KES-FB2 bending, KES-G5 pressure, KES-SE surface, KES-F8 air permeability tests. In the study, Kawabata measurements were made in the laboratories of Advanced Fibro-Science at Kyoto Institute of Technology in Japan. According to the results of the study, increasing the number of repeated washings increased the hydrophilic property of the fabrics, while the washings with the addition of softeners made the fabrics hydrophobic. Washing was found to have negative effects on the performance properties of fabrics, such as strength, bending, attitude, and only the use of detergents has more negative effects than the use of detergents and softeners. All the test and analysis data were evaluated and discussed in detail.
Description: Bu tez çalışması Pamukkale Üniversitesi BAP tarafından 2019 FEBE 037 nolu proje ile desteklenmiştir.
URI: https://hdl.handle.net/11499/38387
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Alperen Ahmet Cengiz.pdf5.12 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

106
checked on Aug 17, 2024

Download(s)

416
checked on Aug 17, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.