Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/38472
Title: 3T3-L1 adiposit hücrelerinde verbascoside'ın adiposit kahverengileşmesi üzerine olası etkilerinin incelenmesi
Authors: Avci, Neslihan Esra
Advisors: Küçükatay, Vural
Keywords: Verbascoside
polifenol
yağ doku
polyphenol
adipose tissue
browning
Publisher: Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi
Abstract: Yağ dokuda kahverengileşme, enerji tüketimini artırmaya ve obeziteyi azaltmaya yardımcı olan bej yağ doku hücrelerinin sayısını artırma işlemidir. Kahverengileşme etkisine sahip doğal ve toksik olmayan polifenollerin kullanımı obezite karşıtı yeni bir strateji olarak değerlendirilmektedir. Çalışmamızda hipertrofik 3T3-L1 adipositlerinde bir polifenol olan Verbascoside (VB) kullanılarak obezite ve ilişkili metabolik bozuklukları önleyici olası mekanizmaları değerlendirmek amaçlanmıştır. Bu amaçla önce farklılaştırılıp daha sonra hipertrofik hale getirilen 3T3-L1 adipositleri iki farklı dozda VB ile inkübe edildi. Oil Red O boyama ile hücrelerde oluşturulan trigliserid birikimi analiz edildi. Mikrodizin analizi yapılarak VB uygulanan gruplarda adipojenik bir gen olan Ifi202b ekspresyonunun arttığı tespit edildi. Aynı zamanda RT-PCR ile PPAR?, AMPK, HSL, PLIN1, Ifi202b ekspresyonları değerlendirildi. VB uygulaması tüm gruplarda gen ekspresyonlarını anlamlı düzeyde arttırdı. Birlikte ele alındığında verilerimiz VB’nin kahverengileşmede merkezi bir rol alan transkripsiyon faktörü olan PPAR? ve hücre içi enerji üreten yolakları aktive eden AMPK artışı ile kahverengileşmede, aynı zamanda HSL ve PLIN1 aracılığı ile de lipolizi arttırma yönünde bir etkiye sahip olabileceğini göstermektedir.
Browning in adipose tissue is the process of increasing the number of beige adipose tissue cells that help to increase energy consumption and reduce obesity. The use of natural and non-toxic polyphenols with browning effect is considered as a new anti-obesity strategy. In our study, we aimed to evaluate possible mechanisms preventing obesity and related metabolic disorders by using Verbascoside (VB), a polyphenol in hypertrophic 3T3-L1 adipocytes. For this purpose, 3T3-L1 adipocytes, which were differentiated first and then made hypertrophic, were incubated with two different doses of VB. Triglyceride accumulation formed in cells by Oil Red O staining was analyzed. By performing microarray analysis, it was found that the expression of an adipogenic gene Ifi202b increased in VB applied groups. At the same time, expressions of PPAR?, AMPK, HSL, PLIN1, Ifi202b were evaluated by RT-PCR. VB administration significantly increased gene expressions in all groups. Taken together, our data show that VB may have an effect on browning with the increase of PPAR?, the transcription factor that plays a central role in browning, and AMPK, which activates intracellular energy-producing pathways, as well as increasing lipolysis through HSL and PLIN1.
Description: Bu çalışma Pamukkale Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi’nin 21.04.2020 tarih ve 2020/2 nolu kararı ile desteklenmiştir(2020TIPF011).
URI: https://hdl.handle.net/11499/38472
Appears in Collections:Tıp Fakültesi Tez Koleskiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Neslihan Esra Avcı.pdf3.69 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

280
checked on May 6, 2024

Download(s)

376
checked on May 6, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.