Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/40535
Title: Keberenin ( Capparis ovata Desf. ) farelerde karaciğer enzimleri ile bazı kan parametreleri üzerine etkisi
Other Titles: Effect of caper ( Capparis ovata Desf. ) on the liver enzymes and some blood parameters in mice
Authors: Bağcı, Cahit
Şimşek, Solmaz
Çakmak, Ecir Ali
Uyanık, Bekir Sami
Solak, Mustafa
Yiğitoğlu, M. Ramazan
Ozansoy, Esra
Keywords: Biyoloji
Abstract: Amaç: Bu çalışmada Akdeniz ve Ege bölgesinde yaygın olarak yetişen, çiçek tomurcukları ile meyveleri halk arasında ağrı kesici, kuvvet verici, idrar söktürücü, yara iyileştirici olarak bilinen Capparidaceae familyasından kebere (Capparis ovata Desf.) adlı bitkinin farelerde karaciğer enzimleri ile bazı kan parametreleri üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Kebere meyvelerinden hazırlanan % 1'lik infüzyon deney grubuna oral yoldan verilirken kontrol grubuna musluk suyu verilmiştir. 30 günlük uygulama sonunda heparinli tüplere alınan kan örneklerinde karaciğer enzimleri, eritrosit, lökosit, trombosit sayıları, hemoglobin ve hematokrit düzeyleri çalışılmıştır. Bulgular: 30 gün % 1'lik infüzyon kullanımının karaciğer ile kan üzerine olumsuz etkisinin bulunmadığı belirlenmiştir. Sonuç: Keberenin % 1'lik infüzyonunun zararlı etkisi bulunmamaktadır.
URI: https://hdl.handle.net/11499/40535
ISSN: 2602-3741
Appears in Collections:Fen-Edebiyat Fakültesi Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection

Files in This Item:
File SizeFormat 
8662ca7b-f34a-49ce-9310-c514413a82db.pdf58.13 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

62
checked on May 27, 2024

Download(s)

24
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.