Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11499/40630
Title: | Kırmızıbiberlerde acılık ve renk bileşikleri | Other Titles: | Pungent and colour compounds of red peppers | Authors: | Kadakal, Çetin Poyrazoğlu, Ender Yemiş, Oktay Artık, Nevzat |
Abstract: | Solanacea familyasının bir cinsi olan kırmızıbiberlerin kapsaisinoit miktarı, önemli bir kalite kriteri olduğu gibi birçok ülkede sınıflandırmada dikkate alınmaktadır. Kapsaisinoitler içersinde en önemli acılık maddesi kapsaisindir (% 69). Diğerleri ise dihidrokapsaisin (% 22), nordihidrokapsaisin (% 7), homokapsaisin (% 1) ve homodihidrokapsaisindir (% 1). Birçok gıdada olduğu gibi, kırmızıbiberlerde de karotenoitler önemli bileşiklerdir. Karotenoit pigmentleri kırmızıbiberlere karakteristik rengi verdiği gibi bazıları da A vitamini aktivitesi göstermektedir. Tam olgunlaşmış kırmızıbiber meyvesinin başlıca karotenoitleri kapsantin, kapsorubin, ß-karoten ve ,zeaksantindir. Bu derlemede, dünyanın değişik bölgelerinde yetiştirilen kırmızıbiberlerin ve kapsaisioit ve karoenoit içerikleri, özellikleri ve sağlık üzerine etkileri ele alınmıştır. | URI: | https://hdl.handle.net/11499/40630 | ISSN: | 1300-7009 |
Appears in Collections: | Mühendislik Fakültesi Koleksiyonu TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection |
Files in This Item:
File | Size | Format | |
---|---|---|---|
bfe72490-97cc-4c00-8c0a-d0c7b630b6ae.pdf | 346.48 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.