Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/40630
Title: Kırmızıbiberlerde acılık ve renk bileşikleri
Other Titles: Pungent and colour compounds of red peppers
Authors: Kadakal, Çetin
Poyrazoğlu, Ender
Yemiş, Oktay
Artık, Nevzat
Abstract: Solanacea familyasının bir cinsi olan kırmızıbiberlerin kapsaisinoit miktarı, önemli bir kalite kriteri olduğu gibi birçok ülkede sınıflandırmada dikkate alınmaktadır. Kapsaisinoitler içersinde en önemli acılık maddesi kapsaisindir (% 69). Diğerleri ise dihidrokapsaisin (% 22), nordihidrokapsaisin (% 7), homokapsaisin (% 1) ve homodihidrokapsaisindir (% 1). Birçok gıdada olduğu gibi, kırmızıbiberlerde de karotenoitler önemli bileşiklerdir. Karotenoit pigmentleri kırmızıbiberlere karakteristik rengi verdiği gibi bazıları da A vitamini aktivitesi göstermektedir. Tam olgunlaşmış kırmızıbiber meyvesinin başlıca karotenoitleri kapsantin, kapsorubin, ß-karoten ve ,zeaksantindir. Bu derlemede, dünyanın değişik bölgelerinde yetiştirilen kırmızıbiberlerin ve kapsaisioit ve karoenoit içerikleri, özellikleri ve sağlık üzerine etkileri ele alınmıştır.
URI: https://hdl.handle.net/11499/40630
ISSN: 1300-7009
Appears in Collections:Mühendislik Fakültesi Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection

Files in This Item:
File SizeFormat 
bfe72490-97cc-4c00-8c0a-d0c7b630b6ae.pdf346.48 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

36
checked on May 27, 2024

Download(s)

18
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.