Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11499/40733
Title: | Çeşitli illerden toplanan arı sütünün antimikrobiyal aktivitesinin incelenmesi | Other Titles: | Examination on the anti-microbial activity of royal jelly collected from different provinces | Authors: | Mercan, Nazime Yüksekdağ, Nur Zehra Yılmaz, Miraç Çelik, Gökçen Yuvalı Beyatlı, Yavuz |
Keywords: | Ziraat Mühendisliği | Abstract: | Çalışmada Karaman, Aydın ve Malatya 'dan temin edilen an sütlerinin B. subtilis ATCC 6633, B. megaterium RSKK 578, B. cereus F2, S. aureus ATCC 2392, M. luteus NRLL.B-4375, M.flavus, E. coli NRLL,B-704, P. fluorescent RSKK 240, P. aeroginosa ATCC 29212 üzerine antimikrobiyal etkisi incelenmiştir. Malatya ve Aydın il merkezlerinden temin edilen arı sütle-rinin test bakterileri üzerinde etkisi olmadığı tespit edilirken, en yüksek antimikrobiyal etki Ka-raman'dan temin edilen arı sütünde belirlenmiştir. Bu sütün test edilen bazı bakteriler üzerin-de 3,5-14,5 mm inhibisyon zon çapı meydana getirdiği gözlenmiştir. Test edilen 9 bakteriden yalnız 6'sı üzerinde etkili olan arı sütünün, miktar artışına paralel olarak bakteriler üzerinde etkisinin arttığı da gözlenmiştir. Özellikle an sütünün 0,5 mg/1 ve 1 mg/l miktarları bakteri ge-lişimini inhibe etmiştir. Ayrıca arı sütünün bazı antibiyotiklere kıyasla bakteriler üzerinde da-ha etkili olduğu gözlenmiştir. | URI: | https://hdl.handle.net/11499/40733 | ISSN: | 1302-5821 - |
Appears in Collections: | Fen-Edebiyat Fakültesi Koleksiyonu TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection |
Show full item record
CORE Recommender
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.