Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/40733
Title: Çeşitli illerden toplanan arı sütünün antimikrobiyal aktivitesinin incelenmesi
Other Titles: Examination on the anti-microbial activity of royal jelly collected from different provinces
Authors: Mercan, Nazime
Yüksekdağ, Nur Zehra
Yılmaz, Miraç
Çelik, Gökçen Yuvalı
Beyatlı, Yavuz
Keywords: Ziraat Mühendisliği
Abstract: Çalışmada Karaman, Aydın ve Malatya 'dan temin edilen an sütlerinin B. subtilis ATCC 6633, B. megaterium RSKK 578, B. cereus F2, S. aureus ATCC 2392, M. luteus NRLL.B-4375, M.flavus, E. coli NRLL,B-704, P. fluorescent RSKK 240, P. aeroginosa ATCC 29212 üzerine antimikrobiyal etkisi incelenmiştir. Malatya ve Aydın il merkezlerinden temin edilen arı sütle-rinin test bakterileri üzerinde etkisi olmadığı tespit edilirken, en yüksek antimikrobiyal etki Ka-raman'dan temin edilen arı sütünde belirlenmiştir. Bu sütün test edilen bazı bakteriler üzerin-de 3,5-14,5 mm inhibisyon zon çapı meydana getirdiği gözlenmiştir. Test edilen 9 bakteriden yalnız 6'sı üzerinde etkili olan arı sütünün, miktar artışına paralel olarak bakteriler üzerinde etkisinin arttığı da gözlenmiştir. Özellikle an sütünün 0,5 mg/1 ve 1 mg/l miktarları bakteri ge-lişimini inhibe etmiştir. Ayrıca arı sütünün bazı antibiyotiklere kıyasla bakteriler üzerinde da-ha etkili olduğu gözlenmiştir.
URI: https://hdl.handle.net/11499/40733
ISSN: 1302-5821
-
Appears in Collections:Fen-Edebiyat Fakültesi Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

126
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.