Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11499/41125
Title: | Extension of shelf life of dairy products by biopreservation: protective cultures | Other Titles: | Süt ve süt ürünlerinin raf ömürlerinin biyolojik koruma ile uzatılması : koruyucu kültürler | Authors: | Kesenkaş, Harun Gürsoy, Oğuz Kınık, Özer Akbulut, Necati |
Keywords: | Gıda Bilimi ve Teknolojisi | Abstract: | Koruyucu kültürler gıdalarda doğal olarak bulunabilen yada bulunmayan gıda üretiminde kullanıma uygun bakterilerdir. Söz konusu kültürler fermantasyonda istenilen doku ve lezzet profilini sağlama ya da probiyotik olan türlerin sağlığa yararları etkilerinden daha çok bir ürün içinde gelişme kabiliyeti ve patojen ya da istenmeyen baterileri inhibe etme potansiyellerine göre seçilmektedirler. Koruyucu kültürler, ürettikleri organik asitler, karbondioksit, diasetil, hidrojen peroksit ve bakteriyosinler gibi düşük moleküler ağırlıklı bileşikler sayesinde istenmeyen mikroorganizmaları inhibe etmektedirler. Bu makale, koruyucu kültürlerin süt ve ürünlerinde kullanım olanaklarını avantajları ve sınırlamaları ile anlatmaktadır. Çalışmada daha önce yayınlanmış veriler derlenmiş ve söz konusu kültürlerin süt ve ürünlerinde kullanım olanakları ile ilişkili yeni bulgular verilmiştir. | URI: | https://hdl.handle.net/11499/41125 | ISSN: | 1300-3070 1309-6273 |
Appears in Collections: | Mühendislik Fakültesi Koleksiyonu TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection |
Files in This Item:
File | Size | Format | |
---|---|---|---|
document (22).pdf | 452.61 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
50
checked on Jan 21, 2025
Download(s)
28
checked on Jan 21, 2025
Google ScholarTM
Check
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.