Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/41125
Title: Extension of shelf life of dairy products by biopreservation: protective cultures
Other Titles: Süt ve süt ürünlerinin raf ömürlerinin biyolojik koruma ile uzatılması : koruyucu kültürler
Authors: Kesenkaş, Harun
Gürsoy, Oğuz
Kınık, Özer
Akbulut, Necati
Keywords: Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Abstract: Koruyucu kültürler gıdalarda doğal olarak bulunabilen yada bulunmayan gıda üretiminde kullanıma uygun bakterilerdir. Söz konusu kültürler fermantasyonda istenilen doku ve lezzet profilini sağlama ya da probiyotik olan türlerin sağlığa yararları etkilerinden daha çok bir ürün içinde gelişme kabiliyeti ve patojen ya da istenmeyen baterileri inhibe etme potansiyellerine göre seçilmektedirler. Koruyucu kültürler, ürettikleri organik asitler, karbondioksit, diasetil, hidrojen peroksit ve bakteriyosinler gibi düşük moleküler ağırlıklı bileşikler sayesinde istenmeyen mikroorganizmaları inhibe etmektedirler. Bu makale, koruyucu kültürlerin süt ve ürünlerinde kullanım olanaklarını avantajları ve sınırlamaları ile anlatmaktadır. Çalışmada daha önce yayınlanmış veriler derlenmiş ve söz konusu kültürlerin süt ve ürünlerinde kullanım olanakları ile ilişkili yeni bulgular verilmiştir.
URI: https://hdl.handle.net/11499/41125
ISSN: 1300-3070
1309-6273
Appears in Collections:Mühendislik Fakültesi Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection

Files in This Item:
File SizeFormat 
document (22).pdf452.61 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

36
checked on Aug 24, 2024

Download(s)

20
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.