Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11499/41307
Title: | Handere Formasyonu (Kuzey Adana) killi seviyelerinin şişme özelliklerinin incelenmesi | Other Titles: | An investigation of swelling properties of Handere Formation (Nortern Adana) clayey levels | Authors: | Çobanoğlu, İbrahim Dinçer, İsmail Bozdağ, Şaziye |
Keywords: | Jeoloji | Abstract: | Handere Formasyonu Adana ili yerleşim alanı içerisinde kil, silt ve kiltaşı litolojilerindeki ince taneli malzemelerden oluşmaktadır. Çeşitli killerin su ile temaslarında şişme göstererek üzerlerinde bulunan yapılarda hasarlara neden oldukları eskiden beri bilinmektedir. Kilin şişme özeliği ve şişme parametrelerinin belirlenmesi amacıyla ortaya konulmuş çeşitli deneysel yöntemler bulunmaktadır. Bu çalışma ile Adana ili yerleşim alanı içerisinde yer alan Handere Formasyonu içerisindeki toplam 11 ayrı noktada incelenen killi birimlerin şişme özellikleri araştırılarak değerlendirilmiştir. Handere Kili, CH, MH, CL ve ML zemin sınıfında (USCS) yer alan birimlerden oluşmaktadır. Birimlerin katyon değişim kapasitesi (KBK) değerleri 19.02 mek/100 gr ile 42.14 mek/100 gr arasında değişmekte olup, bunların illit, kaolinit veya halloysit grubuna ait killer olabileceği belirlenmiştir. Killerin şişme potansiyelleri değişik araştırmacıların öngörülerine göre farklılık sunmaktadır. Ancak, aynı lokasyona ait farklı seviyelerde bile farklı şişme potansiyeli değerlerinin bulunması killerin davranışının seviyeler mertebesinde değişim gösterdiğini ortaya koymaktadır. Zeminlerin şişme indisi değerleri 0.16 - 0.57 aralığında ve büzülme limiti değerleri % 10.8 - % 29.2 aralığında yayılım sunmaktadır. | URI: | https://hdl.handle.net/11499/41307 | ISSN: | 1019-1003 |
Appears in Collections: | Mühendislik Fakültesi Koleksiyonu TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection |
Show full item record
CORE Recommender
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.