Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/41927
Title: TEMEL PSİKOLOJİK İHTİYAÇLARIN TATMİNİNİN GENEL ÖZ YETERLİK VE SÜREKLİ KAYGI ÜZERİNE ETKİSİ (SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SPOR YÖNETİCİLİĞİ BÖLÜMÜ ÖRNEĞİ)
Other Titles: EFFECT OF SATISFACTION OF THE BASIC PSYCHOLOGICAL NEEDS ON GENERAL SELF-EFFICACY AND TRAIT ANXIETY (EXAMPLE OF SAKARYA UNIVERSITY DEPARTMENT OF SPORT MANAGEMENT)
Authors: Sarı, İhsan
Yenigün, Özlem
Altıncı, Evren Ebru
Öztürk, Arda
Keywords: Spor Bilimleri;Davranış Bilimleri;Eğitim, Eğitim Araştırmaları;Aile Çalışmaları;Hemşirelik;Psikoloji
Abstract: Temel psikolojik ihtiyaçlar, kişilerin yaşamlarının farklı alanlarında, bilinçli ya da bilinçsiz olarak karşılamaya çalıştığı temel ihtiyaçlardandır ve bu ihtiyaçların tatmini önemli bir konudur. Bu bağlamda, bu çalışmanın amacı temel psikolojik ihtiyaçların tatmininin Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Spor Yöneticiliği Bölümü öğrencilerinin sürekli kaygı ve genel öz-yeterlik düzeylerine etkisini belirlemektir. Bu amaçla çalışmaya 114 erkek (yaş ortalaması x=22.33 ± 1.93) ve 99 kadın (yaş ortalaması x=21.63 ± 1.63) olmak üzere toplam 213 üniversite öğrencisi gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmanın amacına ulaşmak için Temel Psikolojik İhtiyaçlar Ölçeği, Sürekli Kaygı Ölçeği ve Genel Öz-yeterlik Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde t testi, one way anova testi, Pearson's korelasyon testi ve regresyon testleri kullanılmıştır. Veriler SPSS 17.0 paket programı ile analiz edilmiştir ve anlamlılık düzeyi olarak 0.05 kullanılmıştır. Elde edilen verilere göre temel psikolojik ihtiyaçlar ile genel öz-yeterlik ve sürekli kaygı düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptanmıştır (p<0.05). Araştırmanın bulguları incelendiğinde öğrencilerin öz-yeterlik algılarının yükseltilmesi ve sürekli kaygılarının düşmesi için temel psikolojik ihtiyaçlarının karşılanması gerektiği sonucuna varılmıştır. Temel psikolojik ihtiyaçların tatmini öz-yeterlik ve sürekli kaygıyı olumlu yönde etkileyerek öğrencilerin akademik başarılarına da katkıda bulunabilir. Bu nedenle, öğrencilerin daha kaliteli bir eğitim alabilmesi ve daha başarılı bir eğitim öğretim sürecinden geçebilmeleri için bu bulguların göz önünde bulundurmaları gerektiği düşünülmektedir.
URI: https://hdl.handle.net/11499/41927
ISSN: 1304-284X
2717-6347
Appears in Collections:Spor Bilimleri Fakültesi Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection

Files in This Item:
File SizeFormat 
document (10).pdf278.45 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

40
checked on Aug 24, 2024

Download(s)

20
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.