Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/42354
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorÇelik, Gurbet-
dc.contributor.authorAkça, Hakan-
dc.contributor.authorŞen, Alaattin-
dc.date.accessioned2022-05-17T12:13:22Z-
dc.date.available2022-05-17T12:13:22Z-
dc.date.issued2013-
dc.identifier.issn1303-829X-
dc.identifier.issn1303-829X-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11499/42354-
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışmamızda Akdeniz ve Ege bölgemizde yaygın olarak tüketilen, bitkisel gıdalardan elde edilmiş özütlerin akciğer kanserinin bir tipi olan küçük hücreli olmayan insan akciğer kanseri hücrelerinde (PC-3 ve PC-14) protein, mRNA ve aktivite düzeylerinde aromataz ifadesi üzerine etkilerini araştırdık.Yöntem: Bu amaçla sitotoksik etki kristal viyole boyası kullanılarak belirlendi. In vivo ve in vitro aromataz aktivitesi florometrik olarak tayin edildi. Aromataz protein ifadesi antihCYP19 antikorları kullanılarak Western blot ile mRNA ifadesi uygun primerler kullanılarak ters transkriptaz polimeraz zincir reaksiyonu yöntemi ile belirlendi.Bulgular: Laurus nobilis, Mentha piperita, Crocus sativus'dan elde edilen özütler PC14 ve PC-3 hücre hatlarında aromataz aktivitesini sırasıyla %32, %44, %36 ve %42, %32, %56 oranlarında azaltmıştır, protein ve mRNA seviyelerinde anlamlı değişiklikler gözlenmemiştir. Allium porrum'dan elde edilen özüt PC-14 hücrelerinde aromataz aktivitesi ve mRNA ifadesini sırasıyla %52 ve 2,5-kat azaltırken, aromataz protein düzeyinde bir değişiklik yapmamış, PC-3 hücrelerinde herhangi bir etki göstermemiştir. Sonuç: Bu çalışmada elde edilen bulgular, Laurus nobilis, Mentha piperita, Crocus sativus ve Allium porrum etkili aromataz inhibitörü içerdiğini göstermektedir Sonuç olarak, bu gıdaların küçük hücreli olmayan insan akciğer kanseri riskini azaltmada potansiyel rolleri ve etki mekanizmalarını anlamak için bu sebzelerin içeriğini araştıran ileri çalışmalara ihtiyaç vardıren_US
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofTürk Biyokimya Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBiyoloji;Genetik ve Kalıtım;Biyokimya ve Moleküler Biyolojien_US
dc.titleİnsan küçük hücreli olmayan akciğer kanser hücrelerinde çeşitli gıdalar tarafından aromataz inhibisyonunun araştırılmasıen_US
dc.title.alternativeInvestigation of aromotase inhibition by several dietary vegetables in human non–small cell lung cancer cell linesen_US
dc.typeArticleen_US
dc.identifier.volume38en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage207 - 217-
dc.identifier.startpage207en_US
dc.identifier.endpage217en_US
dc.trdizinedit$$TRDizinEdit$$-
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.trdizinid258737en_US
local.message.claim2023-07-12T11:46:17.183+0300|||rp00040|||submit_approve|||dc_contributor_author|||None*
dc.identifier.scopusqualityQ4-
dc.ownerPamukkale University-
item.cerifentitytypePublications-
item.languageiso639-1tr-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.fulltextWith Fulltext-
item.openairetypeArticle-
item.grantfulltextopen-
crisitem.author.dept03.01. Organic Agriculture Management-
crisitem.author.dept14.02. Internal Medicine-
crisitem.author.dept17.02. Biology-
Appears in Collections:Fen Fakültesi Koleksiyonu
Tıp Fakültesi Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection
Uygulamalı Bilimler Fakültesi Koleksiyonu
Files in This Item:
File SizeFormat 
document (3).pdf899.31 kBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

68
checked on Aug 24, 2024

Download(s)

28
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.