Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/42620
Title: Effect of Cornelian Cherry Use on Physical and Chemical Properties of Tarhana
Other Titles: Tarhananın Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Üzerine Kızılcık Kullanımının Etkisi
Authors: Işık, Fatma
Çelik, İlyas
Yılmaz, Yusuf
Keywords: Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Abstract: Türkiye'de tarhana üretimindebazı bölgelerde domates ve biber püresi yerine kızılcık püresi kullanılmaktadır. Bu çalışmada kızılcık püresinin tarhananın bazı özellikleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Kızılcık ilaveli tarhana hamurunun pH değerinin (3.6) geleneksel tarhana hamurundan (4.4) önemli derecede düşük olduğu bulunmuştur. Her iki tarhana örneğinin de benzer kimyasal özellikler göstermelerine rağmen tarhana formülasyonuna kızılcık ilave etmenin çorba rengini açtığı, kırmızılık ve sarılık değerlerini de azalttığı saptanmıştır. Çalışmada ayrıca tarhanaların antioksidan aktivitelerinin benzer olduğu ve tarhana çorbalarının 35, 40, 50, 60 and 70°C'de pseudoplastik akış davranışı (n< 1) gösterdikleri de tespit edilmiştir. Sıcaklığın kızılcık ilaveli tarhana çorbalarının akış davranış indisi ve kıvam katsayısı üzerine etkisi önemsizdir (p> 0.05). Geleneksel tarhana ve kızılcık ilaveli tarhana, duyusal analizlerde benzer puanlar almışlardır. Çalışma, kızılcığın tarhana üretiminde kullanım açısından iyi bir potansiyel teşkil edebileceğini göstermiştir.
URI: https://hdl.handle.net/11499/42620
ISSN: 1304-7582
2148-015X
Appears in Collections:Mühendislik Fakültesi Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection

Files in This Item:
File SizeFormat 
document (84).pdf129.17 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

72
checked on Aug 24, 2024

Download(s)

10
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.