Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/42873
Title: Vitamin ve Aminoasit Katkısının Liyofilize Laktik Asit Bakterilerinin Gelişim Eğrisine Etkisi
Other Titles: Effect of Vitamin and Amino Acid Fortification on Growth Curve of Lyophilized Lactic Acid Bacteri
Authors: Kaya, Halil İbrahim
Kördikanlıoğlu, Burcu
Taşoğulları, Nermin
Şimşek, Ömer
Keywords: Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Abstract: Starter kültür olarak kullanılan laktik asit bakterilerinin gıda sistemlerinde hızla gelişmesi istenir. Bu çalışmada bazı laktik asit bakteri suşlarının liyofilize edildikten sonraki gelişim eğrisi üzerine, aminoasit ve vitamin karışımı ilavesinin etkisi araştırılmıştır. Besiyeri ortamına vitamin karışımından %0.1 oranında ilave edilmesi durumunda aminoasit karışımı ilavesine kıyasla liyofilize edilmiş pediokok, laktokok ve laktobasil suşlarının adaptasyon süresinin daha kısa olduğu izlenmiştir. Buna göre laktik asit bakterilerin tür düzeyindeki gelişim eğrileri farklılık gösterse de, vitamin katkısının hücresel gelişimi hızlandırdığı, hücrelerin adaptasyon süresinin kısaltılmasına katkı sağladığı anlaşılmıştır
URI: https://hdl.handle.net/11499/42873
ISSN: 1304-7582
2148-015X
Appears in Collections:Mühendislik Fakültesi Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

40
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.