Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11499/43109
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Kerimoğlu, Burcu Öztürk | - |
dc.contributor.author | Serdaroğlu, Fatma Meltem | - |
dc.contributor.author | Ergezer, Haluk | - |
dc.date.accessioned | 2022-05-17T12:22:31Z | - |
dc.date.available | 2022-05-17T12:22:31Z | - |
dc.date.issued | 2015 | - |
dc.identifier.issn | 1304-7582 | - |
dc.identifier.issn | 2148-015X | - |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11499/43109 | - |
dc.description.abstract | Nitrit ve nitratlar, et ve et ürünlerinde kür rengi oluşumu, lezzeti geliştirme, antimikrobiyal ve antioksidan etki sağlama amaçlarıyla kullanılmaktadır. Nitrit sekonder aminler ve diğer azotlu maddelerle reaksiyona girerek N-nitrozaminleri oluşturmaktadır ve bu bileşiklerin karsinojen etkileri vardır. Nitrit ve nitratların sağlık üzerinde risk faktörü oluşturan etkileri göz önünde bulundurulduğunda, günümüzde bu bileşiklerin etkilerini sağlayabilme potansiyeli olan alternatif katkı maddesi arayışları ön plana çıkmaktadır. Bu amaçla, ürünlerde kalıntı nitrit miktarının azaltılmasını sağlayan bazı doğal bileşenlerin, antioksidanların, renk maddelerinin ve mikroorganizmaların kullanımı ve üretim basamaklarının modifikasyonu gibi uygulamalardan faydalanılmaktadır. Bu derlemede, et ve et ürünlerinde nitrit-nitratların fonksiyonları, sağlık üzerine etkileri, yasal sınırlamalar ve kullanım miktarlarını azaltma veya ikame olanakları güncel literatür verileri ışığında tartışılmıştır. | en_US |
dc.language.iso | tr | en_US |
dc.relation.ispartof | Akademik Gıda | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/closedAccess | en_US |
dc.subject | Gıda Bilimi ve Teknolojisi | en_US |
dc.title | Et ve Et Ürünlerinde Nitrit-Nitrat; Kullanım Avantajları, Yasal Sınırlamalar ve Güncel Alternatif Yaklaşımlar | en_US |
dc.title.alternative | Nitrite and Nitrate in Meat and Meat Products; Advantages, Legislation and Recent Alternative Approaches | en_US |
dc.type | Article | en_US |
dc.identifier.volume | 13 | en_US |
dc.identifier.issue | 3 | en_US |
dc.identifier.startpage | 257 - 264 | - |
dc.identifier.startpage | 257 | en_US |
dc.identifier.endpage | 264 | en_US |
dc.trdizinedit | $$TRDizinEdit$$ | - |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.identifier.trdizinid | 198206 | en_US |
dc.owner | Pamukkale University | - |
item.openairetype | Article | - |
item.openairecristype | http://purl.org/coar/resource_type/c_18cf | - |
item.cerifentitytype | Publications | - |
item.fulltext | No Fulltext | - |
item.languageiso639-1 | tr | - |
item.grantfulltext | none | - |
crisitem.author.dept | 10.05. Food Engineering | - |
Appears in Collections: | Mühendislik Fakültesi Koleksiyonu TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection |
CORE Recommender
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.