Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/43109
Title: Et ve Et Ürünlerinde Nitrit-Nitrat; Kullanım Avantajları, Yasal Sınırlamalar ve Güncel Alternatif Yaklaşımlar
Other Titles: Nitrite and Nitrate in Meat and Meat Products; Advantages, Legislation and Recent Alternative Approaches
Authors: Kerimoğlu, Burcu Öztürk
Serdaroğlu, Fatma Meltem
Ergezer, Haluk
Keywords: Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Abstract: Nitrit ve nitratlar, et ve et ürünlerinde kür rengi oluşumu, lezzeti geliştirme, antimikrobiyal ve antioksidan etki sağlama amaçlarıyla kullanılmaktadır. Nitrit sekonder aminler ve diğer azotlu maddelerle reaksiyona girerek N-nitrozaminleri oluşturmaktadır ve bu bileşiklerin karsinojen etkileri vardır. Nitrit ve nitratların sağlık üzerinde risk faktörü oluşturan etkileri göz önünde bulundurulduğunda, günümüzde bu bileşiklerin etkilerini sağlayabilme potansiyeli olan alternatif katkı maddesi arayışları ön plana çıkmaktadır. Bu amaçla, ürünlerde kalıntı nitrit miktarının azaltılmasını sağlayan bazı doğal bileşenlerin, antioksidanların, renk maddelerinin ve mikroorganizmaların kullanımı ve üretim basamaklarının modifikasyonu gibi uygulamalardan faydalanılmaktadır. Bu derlemede, et ve et ürünlerinde nitrit-nitratların fonksiyonları, sağlık üzerine etkileri, yasal sınırlamalar ve kullanım miktarlarını azaltma veya ikame olanakları güncel literatür verileri ışığında tartışılmıştır.
URI: https://hdl.handle.net/11499/43109
ISSN: 1304-7582
2148-015X
Appears in Collections:Mühendislik Fakültesi Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

136
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.