Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/43224
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorBayuk, Betül Gamze-
dc.contributor.authorGezer, Kutret-
dc.contributor.authorKaygusuz, Oğuzhan-
dc.date.accessioned2022-05-17T12:23:24Z-
dc.date.available2022-05-17T12:23:24Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.issn2148-6905-
dc.identifier.issn2148-6905-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11499/43224-
dc.description.abstractMantarlar protein, karbonhidrat, vitamin ve mineral gibi besinler yönünden zengin içeriğe sahip olmalarının yanı sıra farklı lezzetleriyle, yüzyıllardır insanoğlu için iyi bir besin kaynağı olmuştur. Ayrıca içerdikleri pek çok aktif bileşenin teröpatik etkilerinin bulunması besinsel değerlerini de arttırmaktadır. Ancak taze mantarların raf ömrünün kısa olması, kolay bozulmaları ve her dönemde bulunamamaları gibi bazı olumsuzluklar mantarların gıda sektöründe kullanım alanlarını sınırlamaktadır. Mantarlar kurutulduğunda tat ve diğer özelliklerini büyük oranda korumaktadırlar. Kurutulmuş mantarlar, öğütülerek toz halinde veya bütün olarak doğrudan tüketilebildiği gibi tatlı, baharat, garnitür, mama, pizza ve çorbalara katılarak çeşitli şekillerde de tüketilebilmektedir. Ülkemizde 2007 yılında 21 ton kurutulmuş mantar ihracatı gerçekleşmiş ve 1.71 milyon dolar ülke ekonomisine katkı sağlanmıştır. Denizli ili kuru veya şoklanmış mantar ihracatında önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada Denizli ilinde kurutularak ihracatı yapılan Boletus edulis Bull., Morchella esculenta (L.) Pers., Cantharellus cibarius Fr. ve Craterellus cornucopioides (L.) Pers. türlerinin genel özellikleri ve besin içerikleriyle ilgili bilgilerin verilmesi amaçlanmıştır. Araştırma için konuyla ilgili son zamanlarda yapılmış çalışmalara ulaşılarak yazın taraması yapılmıştır. Bu çalışmaya konu olan mantar türleriyle ilgili bulgular arasındaki ilişkiler göz önüne alınarak, elde edilen veriler bir araya getirilmiş ve yorumlanmıştıren_US
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofInternational Journal of Secondary Metaboliteen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBiyolojien_US
dc.titleMushrooms exported from Denizli province and nutrient contenten_US
dc.title.alternativeDenizli ilinde ihracati yapilan mantarlar ve besin içeriklerien_US
dc.typeArticleen_US
dc.identifier.volume3en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage27 - 38
dc.identifier.startpage27en_US
dc.identifier.endpage38en_US
dc.trdizinedit$$TRDizinEdit$$-
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.trdizinid280141en_US
dc.ownerPamukkale University-
item.languageiso639-1tr-
item.openairetypeArticle-
item.grantfulltextnone-
item.cerifentitytypePublications-
item.fulltextNo Fulltext-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
crisitem.author.dept17.02. Biology-
crisitem.author.dept25.02. Plant and Animal Production-
Appears in Collections:Fen-Edebiyat Fakültesi Koleksiyonu
Tavas Meslek Yüksekokulu Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

50
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.