Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/43245
Title: Değişik Oranlarda Salça Üretim Atıkları İlave Edilerek Üretilen Tarhanaların Oksidasyon Parametrelerinin Zamana Bağlı Değişimi
Other Titles: Changes in Oxidation Parameters during Storage of Tarhanas Produced with Different Ratios of Tomato and Paprica Paste Waste Materials
Authors: Işık, Fatma
Yapar, Aydın
Keywords: Ziraat Mühendisliği;Biyoloji
Abstract: Bu çalışmada buğday ununa %15, 25 ve 35 oranlarında salça üretim atıkları (domates posası, domates çekirdeği, biber posası, biber çekirdeği) ikame edilen tarhanalar ile kontrol tarhananın toplam fenolik madde, antioksidan aktivite, peroksit sayısı ve p-anisidin değerleri belirlendi. Analizler, örneklerin oda koşullarında 6 ve 12 ay muhafazaları sonrasında da yapıldı. Domates posası ilave edilen tarhanaların toplam fenolik madde miktarlarının ve antioksidan aktivite değerlerinin diğerlerinden belirgin derecede (p<0.05) yüksek olduğu bulundu. Başlangıçta en yüksek peroksit sayısına sahip örneğin kontrol grubu olduğu tespit edildi. 12 aylık depolamanın sonunda domates çekirdeği ve posası ilave edilen örnekler ile %25 ve 35 biber çekirdeği, %35 biber posası ilave edilen tarhanaların anlamlı derecede (p<0.05) daha düşük peroksit sayısına, yine kontrol tarhananın da anlamlı derecede (p<0.05) yüksek peroksit sayısına sahip oldukları saptandı. Depolamanın sonunda domates çekirdeği ve posası ilave edilenler ile %25 ve %35 biber çekirdeği ilave edilenlerin düşük (p<0.05) p-anisidin değerine de sahip oldukları gözlendi. Salça üretim atıklarının, tarhanalar için üretimde değerlendirilebilecek alternatif bir hammadde olmasının yanında, oksidasyonu engellemede de iyi bir potansiyele sahip oldukları söylenebilir.
URI: https://hdl.handle.net/11499/43245
ISSN: 1304-7582
2148-015X
Appears in Collections:Mühendislik Fakültesi Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection

Files in This Item:
File SizeFormat 
document (8).pdf202.28 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

58
checked on May 27, 2024

Download(s)

4
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.