Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/43248
Title: Bazı Fermente Gıdalardan İzole Edilen Lactobacillus plantarum Suşlarının Metal Dirençlilik Özellikleri
Other Titles: Metal Resistance Properties of Lactobacillus plantarum Strains Isolated from Some Fermented Foods
Authors: Özel, Burcu
Kaya, Halil İbrahim
Şimşek, Ömer
Keywords: Biyoloji;Gıda Bilimi ve Teknolojisi;Biyokimya ve Moleküler Biyoloji
Abstract: Fermente gıdaların doğal mikroflorasını oluşturan laktik asit bakterileri (LAB) gıda üretiminde metal stresine maruz kalabilmektedir. Bu durum, LAB'lerin metabolik aktivitelerini olumsuz etkileyerek fermentasyonun duraklamasına neden olur. Bu çalışmada ekşi hamur, sucuk, beyaz peynir ve turşudan izole edilmiş ve tanımlanmış 43 adet Lactobacillus plantarum suşlarının Cu, Cd, Zn, Fe, Co, Al ve Cr metallerine karşı dirençlilik seviyeleri ve suşlarda dirençlilik genlerinin varlığı araştırılmıştır. L. plantarum suşları Fe ve Co'a karşı diğer metallerden daha fazla dirençlilik göstermiştir. Ayrıca L. plantarum PFC19, PFC22, PFC33 ve PFC36 suşlarının genomunda metal dirençlilikle ilişkili Cu-transport ATPaz, PFC7 ve PFC36 suşlarında ise Cd-transport-ATPaz genleri tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, L.plantarum PFC7, PFC19, PFC22, PFC33 ve PFC36 suşlarının genetik temelli metal dirençlilik özelliklerinden dolayı olası metal stresine karşı fermente gıdalar için starter kültür olarak uygulama potansiyeli bulunduğunu göstermiştir.
URI: https://hdl.handle.net/11499/43248
ISSN: 1304-7582
2148-015X
Appears in Collections:Mühendislik Fakültesi Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection

Files in This Item:
File SizeFormat 
document (7).pdf386.92 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

66
checked on May 27, 2024

Download(s)

6
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.