Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/44051
Title: Koruk Sularının Bazı Kalite Karakteristikleri Üzerine Pastörizasyon ve Potasyum Sorbat İlavesinin Etkisi
Other Titles: Effect of Pasteurization and Sorbate Addition on Some Quality Parameters of Verjuice
Authors: Ergezer, Haluk
Gökçe, Ramazan
Akcan, Tolga
Abstract: Koruk suyu ülkemizde sevilerek tüketilen ekşimsi tatta ve ferahlatıcı geleneksel bir içecektir. Üretimi standartolmadığından, koruk suyu her yörede farklı bir şekilde üretilmekte ve bu nedenle sınırlı bir raf ömrüne sahiptir. Buçalışmada Yediveren çeşidi üzümlerden (Vitis vinifera) üretilen koruk sularının bazı fizikokimyasal (renk, pH, toplamasitlik,°Briks ve bulanıklık) ve duyusal kalite karakteristikleri üzerine pastörizasyon (85°C’de15 dakika) ve potasyumsorbat (300 mg/L) uygulamasının etkisi 2°C’de 7 gün boyunca incelenmiştir. Pastörizasyon ve potasyum sorbat ilavesikoruk sularının pH ve bulanıklık değerleri üzerinde etkili bulunmuştur (p<0.05) ve depolama boyunca tüm gruplardapH artarken bulanıklık azalış göstermiştir. Örneklerin °Briks değeri gruplar arasında ve depolama boyunca değişiklikgöstermemiştir. Pastörizasyon ya da potasyum sorbat uygulamasının örneklerin sarılık değeri üzerine etkisigörülmezken, parlaklık ve kırmızılık bu uygulamalardan önemli derecede etkilenmiştir (p<0.05). Örneklerin aromapuanları 3.2-4.0 arasında ve genel beğeni puanları 3.4-3.8 arasında bulunmuş olup bu değerler ortalamanınüzerindedir. Sonuç olarak, koruk suyunun raf ömrü pastörize edilerek ve/veya mevzuatın izin verdiği ölçüdeantimikrobiyal katkı maddeleri ilave edilerek arttırılabilir.
URI: https://hdl.handle.net/11499/44051
https://doi.org/10.24323/akademik-gida.475352
ISSN: 1304-7582
2148-015X
Appears in Collections:Mühendislik Fakültesi Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection

Files in This Item:
File SizeFormat 
document (17).pdf446.18 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

100
checked on Aug 24, 2024

Download(s)

24
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check




Altmetric


Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.