Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11499/44077
Title: | Ultrases Ön İşleminin Havuç Dilimlerinin Kuruma Karakteristikleri Üzerine Etkisi | Other Titles: | Effect of Ultrasound Pre-Treatment on Drying Characteristics of Carrot Slices | Authors: | Tüfekçi, Senem Özkal, Sami Gökhan |
Keywords: | Gıda Bilimi ve Teknolojisi | Abstract: | Sıcak hava öncesi uygulanan ultrasonik ön işlemin havuç dilimlerinin kurutma karakteristikleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Ön işlem için 20 kHz frekansa sahip ultrases üreten bir prob kullanılmış olup ön işlem süresi 20, 40, 60 dakika ve ultrases genliği %55 ve %100 olarak seçilmiştir. Kurutucunun hava hızı 0.3 m/s olup, kurutma sıcaklığı 50°C ve 60°C olarak seçilmiştir. Artan ön işlem sürelerinde ve genliklerde havuç dilimlerinin kuruma hızları artarken, kuruma zamanı kısalmıştır. Havuç dilimlerinin kuruma kinetiğini açıklayan en uygun modellerin Page ve Modifiye Page modelleri olduğu saptanmıştır. Artan genlikle beraber havuç dilimlerinin dokusunda meydana gelen zarar taramalı elektron mikroskobu görüntülerinde belirgin bir şekilde görülmüştür. | URI: | https://hdl.handle.net/11499/44077 https://doi.org/10.24323/akademik-gida.415636 |
ISSN: | 1304-7582 2148-015X |
Appears in Collections: | Acıpayam Meslek Yüksekokulu Koleksiyonu Mühendislik Fakültesi Koleksiyonu TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection |
Files in This Item:
File | Size | Format | |
---|---|---|---|
document (7).pdf | 770.76 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
76
checked on Aug 24, 2024
Download(s)
8
checked on Aug 24, 2024
Google ScholarTM
Check
Altmetric
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.