Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11499/44105
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Şimşek, Ömer | - |
dc.contributor.author | Zehir, Duygu | - |
dc.date.accessioned | 2022-05-17T12:38:18Z | - |
dc.date.available | 2022-05-17T12:38:18Z | - |
dc.date.issued | 2018 | - |
dc.identifier.issn | 1304-7582 | - |
dc.identifier.issn | 2148-015X | - |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11499/44105 | - |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.24323/akademik-gida.505511 | - |
dc.description.abstract | Tarhana, Anadolu insanının yüzyıllar boyunca hazırlayıp, tükettiği fermente gıdalardan biridir. Uşak tarhanası isearomatik özellikleri nedeniyle tüketiciler tarafından tercih edilmektedir. Besleyici değeri ve kolay sindirilebilirliğinedeniyle tarhana bebek beslenmesinde de önemli bir gıda olmuştur. Bu çalışmada Uşak tarhanasınınformülasyonunda bebek beslenmesi için yapılan zenginleştirmenin, mikrobiyolojik ve kimyasal özelliklerine etkisiaraştırılmıştır. Çalışma kapsamında Uşak tarhanası formülasyonuna mercimek, havuç ve nohut katkılanarak bebekbeslenmesi için zenginleştirilmiş tarhana üretilmiş, geleneksel Uşak tarhanası formulasyonuyla üretilen kontroltarhana örneğiyle kıyaslanmıştır. Bebek beslenmesi için zenginleştirilmiş tarhana hamurlarında başlangıçtafermantasyon hızı yavaşlamasına rağmen mikrobiyal sayı ve kimyasal değişimler bakımından kontrol grubundan birfark tespit edilememiştir. Ancak fermantasyonun ilerleyen aşamalarında bebek beslenmesi için zenginleştirilmiştarhana hamurunda daha fazla laktik asit bakterisi (LAB) çeşitliliği tespit edilmiştir. Kontrol tarhana hamurlarındanfarklı olarak bebek beslenmesi için zenginleştirilmiş tarhana hamurlarında Lactobacillus alimentarius’un varlığısaptanmıştır. Sonuç olarak, Uşak tarhanası bebek beslenmesi için zenginleştirilebilir niteliktedir. | en_US |
dc.language.iso | tr | en_US |
dc.relation.ispartof | Akademik Gıda | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.title | Bebek Beslenmesi İçin Zenginleştirilmiş Formülasyonla Hazırlanan Uşak Tarhanası Hamurunun Fermantasyonunda Mikrobiyolojik ve Kimyasal Değişimler | en_US |
dc.title.alternative | Microbiological and Chemical Changes during Fermentation of Uşak Tarhana Dough Prepared with Enriched Formulation for Infant Feeding | en_US |
dc.type | Article | en_US |
dc.identifier.volume | 16 | en_US |
dc.identifier.issue | 4 | en_US |
dc.identifier.startpage | 403 - 410 | - |
dc.identifier.startpage | 403 | en_US |
dc.identifier.endpage | 410 | en_US |
dc.trdizinedit | $$TRDizinEdit$$ | - |
dc.identifier.doi | 10.24323/akademik-gida.505511 | - |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.identifier.trdizinid | 372794 | en_US |
dc.owner | Pamukkale University | - |
item.openairecristype | http://purl.org/coar/resource_type/c_18cf | - |
item.openairetype | Article | - |
item.cerifentitytype | Publications | - |
item.fulltext | With Fulltext | - |
item.grantfulltext | open | - |
item.languageiso639-1 | tr | - |
crisitem.author.dept | 10.05. Food Engineering | - |
crisitem.author.dept | 10.05. Food Engineering | - |
Appears in Collections: | Mühendislik Fakültesi Koleksiyonu TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection |
Files in This Item:
File | Size | Format | |
---|---|---|---|
document (30).pdf | 802.19 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
62
checked on Aug 24, 2024
Download(s)
8
checked on Aug 24, 2024
Google ScholarTM
Check
Altmetric
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.