Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11499/44305
Title: | Kitosan taşıyıcılı beyazlatma ajanının diş renk değişimine etkisi | Other Titles: | Effect of bleaching agent incorporated chitosan on tooth color change | Authors: | Tosun, Samet | Keywords: | Diş Hekimliği | Abstract: | Amaç: Bu in vitro çalışmanın amacı; farklı konsantrasyonlarasahip kitosan taşıyıcı içerikli beyazlatmaajanlarının beyazlatma etkinliklerinin incelenmesidir.Gereç ve Yöntem: Çalışmada kullanılan çekilmiş 30adet A3 ve daha yukarı renge sahip anterior dişirastgele 3 gruba ayrıldı. Grup 1; karbopol içerikli ticaribir ürün Whiteness Super Endo, Grup 2; Kitosan taşıyıcıiçerikli %37 karbamid peroksit, Grup 3; Kitosantaşıyıcı içerikli %16 karbamid peroksit. Kök kanalperepasyonları yapıldıktan sonra dolduruldu. Minesemet sınırdan 2 mm aşağıda olacak şekilde guttaperka kesildi. Yaklaşık 2 mm kalınlıkta cam iyonomersiman yerleştirildi. Beyazlatma ajanı 3-4 gün arayla 3kez tekrarlandı. Spektrofotometre cihazı ile beyazlatmaetkinlikleri ölçüldü. Grupların karşılaştırılmasında tekyönlü varyans analizi ve Tukey HSD testleri, kullanıldı(? =0.05).Bulgular: Spektrofotometre analizi sonuçlarına görebeyazlatma etkinlikleri açısından bütün gruplar arasındaanlamlı bir farklılık gözlenmedi. Farklı konsantrasyonudenenen Kitosan içerikli beyazlatma ajanlarınınbeyazlatma etkinlikleri benzer bulundu. (p>0.05)Sonuç: Bu in vitro test koşulları altında kitosan,beyazlatma ajanın içerisinde alternatif bir taşıyıcıolarak kullanılabilir. | URI: | https://hdl.handle.net/11499/44305 | ISSN: | 1300-9044 1300-9044 |
Appears in Collections: | Diş Hekimliği Fakültesi Koleksiyonu TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection |
Files in This Item:
File | Size | Format | |
---|---|---|---|
KĠTOSAN TAġIYICILI.pdf | 372.63 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
96
checked on Aug 24, 2024
Download(s)
18
checked on Aug 24, 2024
Google ScholarTM
Check
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.