Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/44515
Title: Pişmiş Brokoli ve Karnabahar İçin Vakum Soğutma Enerji Analizi
Other Titles: Vacuum Cooling Energy Analysis for Baked Broccoli and Cauliflower
Authors: Mutlu Öztürk, Hande
Öztürk, Harun Kemal
Abstract: Vakum soğutma özellikle gözenekli yapı ve yüzey alanının ağırlığına göre büyük olan gıda ürünlerininsoğutulmasında kullanılabilecek hızlı bir soğutma yöntemi olarak öne çıkmaktadır. Bu soğutma yöntemikullanılarak; mantar, marul, ıspanak, brokoli gibi yapraksı sebzeler, ekmek ve kurabiye gibi fırın ürünleri, balıkve et gibi pişirilmiş ürünler soğutulabilmektedir. Vakum soğutma hızlı bir soğutma sağladığı gibi, ürünün rafömrünü artırmakta ve ürün kalitesinde olumlu katkılar sağlamaktadır. Bu çalışmada, pişirilmiş brokoli vekarnabaharın soğutulması için vakum soğutma tekniğini uygulanmıştır. Vakum soğutmadan elde edilen sonuçlarile geleneksel soğutmadan elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Ayrıca, bu çalışmada pişmiş brokoli vekarnabahar için vakum soğutma enerjisi analizi çalışılmıştır. Çalışmanın sonunda, pişmiş brokoli vekarnabaharın vakum soğutma yöntemi ile geleneksel soğutmaya göre çok hızlı bir Şekilde soğutulduğugörülmüştür. Haşlanmış brokoli ve karnabahar vakum soğutma ile sırası ile 21 ve 12 dakika içerisinde 5 ?Csıcaklığa soğurken, bu süre buzdolabında soğutmada brokoli ve karnabahar için 92 dakika ve 133 dakikayıbulmaktadır.
URI: https://hdl.handle.net/11499/44515
ISSN: 2148-2446
Appears in Collections:Mühendislik Fakültesi Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection
Turizm Fakültesi Koleksiyonu

Files in This Item:
File SizeFormat 
PiĢmiĢ Brokoli.pdf1.31 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

70
checked on Aug 24, 2024

Download(s)

26
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.