Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/44794
Title: Siyez (Triticum monococcum L. ssp. monococcum) Popülasyonlarının Biyoaktif, Antioksidan Özellikleri ve Organik Tarımda Kullanımı Üzerine Bir Derleme
Other Titles: A Review on the Bioactive, Antioxidant Properties of Einkorn (Triticum monococcum L. ssp. monococcum) Populations and Using in Organic Agriculture
Authors: Keçeli, Alaettin
Abstract: Dünya’da en fazla ekim alanı ve üretimine sahip olmasının yanında tahıllar, temel bir gıda maddesi olmasıözelliği ile de tarımda ve yaşantımızda yeri doldurulamaz bir konumdadır. Ekim alanı bakımından ilksırada yer alan buğday aynı zamanda ülkemizin de anavatanı olduğu ve tarihin başlarından beri temel birgıda hammaddesi olma özelliğine sahip bir bitkidir. Bunun yanında, buğday insan beslenmesinde önemlibir yere sahip olan nişasta, protein, fitokimyasal ve antioksidan maddeleri de bünyesindebulundurmaktadır. Geleneksel tarımda kullanılan ticari gübreler, pestisitler ve herbisitlerin çevre ve insansağlığı üzerindeki olumsuz etkileri görüldükçe, organik tarıma olan ilgi giderek artmaktadır. Pestisit,sentetik gübre ve büyümeyi düzenleyici madde kalıntılarının insanlarda kanser ve diğer sağlık sorunlarınayol açabileceği kuşkusu, araştırmacıların dikkatini bu olumsuzlukları önleyecek üretim metotlarınıgeliştirmeye yöneltmiştir. Araştırmalar, en güvenilir üretim metodunun “Organik veya Ekolojik ya daBiyolojik Tarım” olarak adlandırılan yöntem olduğunu göstermiştir. Bu nedenlerle, Dünyada, son 15 yıldaorganik tarım uygulamaları giderek artış göstermiştir. Yüksek girdili geleneksel yetiştiricilik koşullarındaseçilmiş yeni ıslah çeşitleri, organik tarım koşullarına yeterince uyum sağlayamamaktadır. Hali hazırdaorganik tarım koşulları için uygun yeni çeşit ıslahı yapılmamış olması sebebiyle eldeki mevcut çeşitlerorganik tarımda kullanıldığında sadece verim değil aynı zamanda içerdikleri protein ve diğer yararlıbileşenler ile vitamin miktarlarında da bir düşüş meydana gelmektedir. Bunun yerine zaten marjinalalanlarda ekimi yapılan ve verim değerleri oturmuş yerel çeşitlerin ekimi daha çekici hale gelmektedir. Buamaçla ülkemizin kısıtlı bölgelerinde üretilen yerel çeşitler bulundukları bölgelere iyi adapte oldukları içinhem ıslah çalışmaları hem de organik üretim için en uygun adaylar olmaktadırlar.
URI: https://hdl.handle.net/11499/44794
https://doi.org/10.24925/turjaf.v7i12.2111-2120.2833
ISSN: 2148-127X
2148-127X
Appears in Collections:TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection
Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Koleksiyonu

Files in This Item:
File SizeFormat 
A Review on the Bioactive, Antioxidant Properties.pdf299.16 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

42
checked on May 27, 2024

Download(s)

22
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check




Altmetric


Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.