Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11499/45160
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Alkayış, M. Fatih | - |
dc.contributor.author | Yerli, Serdal | - |
dc.date.accessioned | 2022-05-17T12:47:08Z | |
dc.date.available | 2022-05-17T12:47:08Z | |
dc.date.issued | 2020 | - |
dc.identifier.issn | 2149-2786 | - |
dc.identifier.issn | 2149-2786 | - |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11499/45160 | - |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.33437/ksusbd.784527 | - |
dc.description.abstract | Adıyaman ilinin kültürünü yansıtan belli başlı unsurlar vardır. Bunlardan öndegeleni çiğ köftedir. Adıyaman’da çiğ köfte için aslında “etliköfte” tabirikullanılmaktadır. Bunun yanında “çiküf?e” şeklinde ağız söyleyişi de mevcuttur.Günümüzde etsiz olarak yapılan ve ticari amaçla satılan çiğ köfte türü sonradanortaya çıkmış olup, gerçek Adıyaman çiğ köftesinin tadını vermemektedir. Buçalışmada, çiğ köftenin Adıyaman toplumu nezdindeki yerini, önemini, köklümazisini ve tüketim sıklığını görsellerle birlikte ortaya koyarken, aynı zamandabunun yöre için ne denli önemli bir kültür unsuru hâline geldiğini de gözler önünesermiş olacağız. Çalışmada kullandığımız görseller, Adıyaman’da öteden berioluşmuş olan çiğ köfte kültürünün sarsılmaz önemini tasvir etmesi açısındanbüyük değer taşımaktadır. Çalışmamızın kapsamı Adıyaman il merkezi ilesınırlıdır. Adıyaman’da çiğ köftenin yoğrulması, yenmesi ve artakalanınındeğerlendirilmesi birer geleneğe tabi olup, bu durumlarla ilgili özel kavramlar veritüeller geliştirilmiştir. Adıyaman’da hemen her önemli gün ve olayda çiğköfteye yer verilmesi, çiğ köftenin önemli bir kültür unsuru hâlini aldığını,insanların bu kültürden vazgeçemediklerini ve çiğ köftenin Adıyaman insanınınyaşantısına yön verdiğini göstermektedir. | en_US |
dc.language.iso | tr | en_US |
dc.relation.ispartof | Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.title | Adıyaman’da Bir Kültür Unsuru Olarak Çiğ Köfte | en_US |
dc.title.alternative | Çiğ Köfte as a Cultural Element in Adıyaman | en_US |
dc.type | Article | en_US |
dc.identifier.volume | 17 | en_US |
dc.identifier.issue | 2 | en_US |
dc.identifier.startpage | 824 - 841 | |
dc.identifier.startpage | 824 | en_US |
dc.identifier.endpage | 841 | en_US |
dc.identifier.doi | 10.33437/ksusbd.784527 | - |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.identifier.trdizinid | 452569 | en_US |
dc.owner | Pamukkale University | - |
item.grantfulltext | open | - |
item.fulltext | With Fulltext | - |
item.cerifentitytype | Publications | - |
item.openairetype | Article | - |
item.openairecristype | http://purl.org/coar/resource_type/c_18cf | - |
item.languageiso639-1 | tr | - |
crisitem.author.dept | 09.06. Fine Arts Education | - |
Appears in Collections: | Eğitim Fakültesi Koleksiyonu TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection |
Files in This Item:
File | Size | Format | |
---|---|---|---|
2b38a905-cb7b-4514-acdd-cfc0eab332d8.pdf | 1.31 MB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
198
checked on Aug 24, 2024
Download(s)
46
checked on Aug 24, 2024
Google ScholarTM
Check
Altmetric
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.