Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/45705
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorKaraca, Hakan-
dc.contributor.authorÖzel, Metehan-
dc.date.accessioned2022-09-27T12:58:57Z-
dc.date.available2022-09-27T12:58:57Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11499/45705-
dc.description.abstractBu çalışmada, ozon gazının Patates Dekstroz Agar (PDA) besiyeri ve kırmızıbiber örneklerine Yüksek Doz Kısa Süre (YDKS) ve Düşük Doz Uzun Süre (DDUS) yöntemleriyle uygulanmasının aflatoksin üreticisi Aspergillus flavus küfünün gelişimine ve aflatoksin B1 üretimi üzerine etkisi incelenmiştir. Bu amaçla, PDA besiyerine ve yarı kurutulmuş kırmızıbiberlere A. flavus küfü inoküle edilmiş ve ardından YDKS için 1500±100 ?L/L ozon gazı 1, 2, 4 ve 8 saat; DDUS için 0.1±0.05 ?L/L ozon gazı 8 gün boyunca uygulanmıştır. Ozonlama işlemleri sonunda PDA’daki küf çapı gelişimleri ve kırmızıbiberlerdeki A. flavus küf sayıları belirlenmiştir. PDA örneklerindeki A. flavus küfüne uygulanan YDKS ozonlama işlemleri sonucunda, ozon gazının uygulama süreleri arttıkça küf gelişiminin inhibisyonu da artmıştır. Ozon gazının 8 saat boyunca uygulanması ile küf gelişimi tamamen engellenmiştir. DDUS ozon gazı uygulanması ile PDA örneklerindeki A. flavus küfünün gelişimini engellemede YDKS uygulamasındaki kadar etkili bir sonuç alınamamıştır. Kırmızıbiber örneklerinde ise YDKS-8 saat ve DDUS uygulamaları A. flavus gelişimini inhibe etmesi açısından etkili sonuçlar vermiştir. Aflatoksin üretimleri incelendiğinde PDA ve kırmızıbiber örnekleri için en etkili sonuçlar YDKS-8 saat uygulaması ile alınmıştır. DDUS ozon uygulamasının PDA örneklerinde küf gelişimi üzerine etkili bir inhibisyon oluşturmadığı ve aflatoksin B1 üretiminin sınırlandırılmasında da yetersiz kaldığı görülmüştür. DDUS ozon gazı uygulaması, PDA ve kırmızıbiber örneklerindeki A. flavus küfünün morfolojik yapısında önemli değişikliklere yol açmıştır. Bu bulgular, ozon gazının YDKS ve 0.1 ?L/L’den daha yüksek bir ozon konsantrasyonu ile DDUS uygulanması halinde A. flavus küfünün gelişiminin ve aflatoksin B1 üretiminin etkili bir şekilde inhibe edilebileceğini ortaya koymaktadır.en_US
dc.description.abstractIn this study, the effect of ozone gas treatments (High Dose-Short Time [HDST] and Low Dose-Long Time [LDLT]) on growth and aflatoxin B1 production of aflatoxigenic A. flavus on Potato Dextrose Agar (PDA) medium and red pepper was investigated. For this aim, Aspergillus flavus was inoculated on plates containing PDA media and semi-dried red peppers and then ozone gas (at 1500±100 ?L/L; 1, 2, 4, 8 h and at 0.1±0.05 ?L/L; 8 d for HDST and LDLT, respectively) was applied. Colony diameters in PDA and colony counts in red pepper were determined at the end of the treatments. We observed that the inhibitory effect of ozone against A. flavus increased as the treatment time in HDST treatment increased. A treatment of 8 h completely inhibited the growth of the fungus. LDLT treatment was not as effective as HDST in inhibiting A. flavus growth in PDA medium. On the other hand, both HDST (especially 8 h) and LDLT treatments were quite effective against A. flavus growth in red pepper samples. Aflatoxin B1 production was most effectively controlled by HDST treatment for 8 h in both PDA and red pepper. LDLT treatment was not sufficiently effective in inhibiting both growth and aflatoxin B1 production of A. flavus in PDA medium. However, this treatment caused noticeable morphological changes in conidial and hyphal structures of the fungus on PDA and red pepper. These findings show that ozone gas can effectively inhibit the growth and aflatoxin B1 production of A. flavus, if used as HDST treatment or as LDLT treatment with a concentration higher than 0.1 ?L/Len_US
dc.language.isotren_US
dc.publisherPamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAflatoksinen_US
dc.subjectAspergillus flavusen_US
dc.subjectKırmızıbiberen_US
dc.subjectOzon Gazıen_US
dc.subjectPDAen_US
dc.subjectAflatoxinen_US
dc.subjectAspergillus flavusen_US
dc.subjectRed Pepperen_US
dc.subjectOzone Gasen_US
dc.titleAspergillus flavus gelişimi ve aflatoksin üretimi üzerine ozon gazı uygulamasının etkisien_US
dc.title.alternativeEffect of ozone gas application on the development and aflatoxin production of Aspergillus Flavusen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.ownerPamukkale University-
item.fulltextWith Fulltext-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.grantfulltextopen-
item.languageiso639-1tr-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairetypeMaster Thesis-
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10351082.pdf1.28 MBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

264
checked on Aug 24, 2024

Download(s)

896
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.