Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/45755
Title: Mikropapiller tiroid kanseri hastalarında lenf nodu metastazına etki eden risk faktörlerinin retrospektif araştırılması
Authors: Eker, Mesut
Advisors: Özden, Akın
Keywords: Mikropapiller tiroid kanseri
lenf nodu metastazı
tiroid kanseri risk faktörleri
tiroidektomi
lenf nodu diseksiyonu
Micropapillary throid cancer
lymph node metastasis
thyroid
risk factors
thyroidectomy
Publisher: Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi
Abstract: Tiroid kanseri endokrin maligniteleri içerisinde en sık görülen malignitedir. Tiroid kanserleri içerisinde de %80 – 85 oranla papiller tiroid kanseri en sık görülen malignitedir. Dünya sağlık örgütü 10 mm ve daha küçük boyuttaki papiller tiroid kanserlerini mikropapiller tiroid karsinomu (MPTK) olarak tanımlamaktadır. Mikropapiller tiroid kanserleri için prognozu etkileyen en önemli faktörler; yaş, lenf nodu metastazı, ekstratiroidal tutulum ve uzak organ metastazıdır. Mikropapiller Tiroid Kanserinde, lenf nodu metastazına etki eden risk faktörleri değerlendirildi. Çalışmaya dahil olan 209 hastanın preoperatif ve postoperatif verileri incelendi. Tümör boyutu 10 mm üzeri olan papiller tiroid kanseri hastaları ve tiroidde mikropapiller tiroid kanseri ile birlikte ek malignite olan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Tanı anındaki yaş, tümör boyutu, fokalite, insidentalite, kapsül invazyonu ve cinsiyet gibi faktörlerin lenf nodu metastazına etkisi araştırıldı. Çalışmanın sonucunda tümör boyutu ve noninsidental grup olmasının lenf nodu metastazı için risk faktörü olduğu istatistiksel olarak ortaya kondu. Bu risk faktörlerinin varlığında lenf nodu metastazının görülme olasılığının yüksek olduğu akılda tutulmalıdır. Buna göre cerrahi tedaviye ek olarak lenf nodu diseksiyonu yapılması ve RAI ablasyonu eklenmesinin uygun yaklaşım olduğunu düşünmekteyiz.
Thyroid cancer is the most common malignancy among endocrine malignancies. Papillary thyroid cancer is the most common thyroid cancer with a rate of 80-85% and among thyroid cancers. World Health Organization defines 10 mm and smaller papillary thyroid cancers as micropapillary thyroid carcinoma (MPTC).The most important factors that effecting the prognosis for micropapillary thyroid cancers are; age, lymphnode metastasis, extrathyroidal involvement and distant organ metastasis.Risk factors affecting lymph node metastasis were evaluated in micropapillary thyroid cancer. Preoperative and postoperative datas were analyzed in this study including 209 patients.Patientswho have papillary thyroid cancer tumor size over 10 mm and patients with micropapillary thyroid cancer who have additional malignancy were not included in the study. Factors that effects on lymph node metastasis such as ; age at diagnosis, focality, incidentality, tumor size, capsule invasion and gender were investigated .As a result of the study; it was statistically revealed that tumor size,existing of multifocality and noninsidental group were risk factors for lymph node metastasis. In the presence of these risk factors, it should be kept in mind that the posibility of encountering with lymph node metastasis is high. Accordingly,we think that in addition to surgery ,applying lymph node dissection and adding RAI ablation is an appropriate approach.
URI: https://hdl.handle.net/11499/45755
Appears in Collections:Tıp Fakültesi Tez Koleskiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
MESUT EKER TEZ.pdf1.18 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

194
checked on May 27, 2024

Download(s)

686
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.