Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/45799
Title: Gıda atıklarının atıksulardan renk giderme potansiyellerinin karşılaştırılması
Other Titles: Comparison of color removal potentials of food wastes from wastewaters
Authors: Gürlenkaya, Damla Kübra
Advisors: Gürel, Levent
Keywords: Atıksu Arıtımı
Gıda Atıkları
Renk Giderimi
Adsorpsiyon
Bazik Boya
Wastewater Treatment
Food Waste
Color Removal
Adsorption
Basic Dye
Publisher: Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Bu çalışma kapsamında boyar madde içeren atıksuların arıtımı için farklı adsorbentlerin adsorpsiyondaki etkinliği karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Yürütülen çalışmalarda Synacryl G. Yellow X-GL boyası kullanılmış ve beş farklı adsorbent ile adsorpsiyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Çalışmalarda barbunya kabuğu, bezelye kabuğu, asit ön işlemli barbunya ve bezelye kabukları ve ham kabak çekirdeği kabuğu kullanılmıştır. Deneylerde pH, adsorbent dozajı, zaman ve başlangıç boya konsantrasyonu gibi çeşitli değişkenlerin etkisi incelenmiştir. Testlerde tüm adsorbent maddeler için 125-500 ?m boyut aralığı kullanılmıştır. Boya çözeltilerinin renk yoğunlukları spektrofotometre kullanılarak tespit edilmiştir. Deneyler neticesinde elde edilen sonuçlar dikkate alındığında asit ile ön işlemin barbunya ve bezelye kabuklarının boya giderim verimlerini ve tutma kapasitelerini artırdığı ve mevcut adsorbentler içerisinde ise en yüksek giderim verimi ve tutma kapasitesinin kabak çekirdeği kabuğu ile elde edildiği bulunmuştur. Arıtma sisteminde pH 10’da asit ön işlemli barbunya, bezelye ve ham kabak çekirdeği kabukları için elde edilen en yüksek arıtım verimleri ve adsorpsiyon kapasiteleri sırasıyla %61, %75, %95 ve 20,72 mg/g, 26,13 mg/g, 45,58 mg/g olarak bulunmuştur. Yürütülen kinetik analizler neticesinde ise yalancı ikinci derece kinetik modelinin tüm adsorbentler için uygun olduğu belirlenmiştir. Ayrıca izoterm çalışmalarında, Freunlich izoterm modelinin deneysel verilerle bir adsorbent hariç daha iyi uyum sağladığı görülmüştür.
The effectiveness of different adsorbents in treatment of wastewaters containing dyestuff was handled comparatively in the scope of this work. Synacryl G. Yellow X-GL dye was used in studies which carried out and adsorption experiments were made with five different adsorbents. The shells of Borlotti beans, green peas, acid pretreated Borlotti beans and green peas and raw pumpkin seeds were used in studies. In tests, the effects of several variables such as pH, adsorbent dosage, contact time and initial dye concentration were investigated. The 125-500 ?m size range was used for all adsorbents in tests. The color intensities of dye solutions were determined using a spectrophotometer. Considering the results obtained as a result of the experiments, it was found that the pretreatment with acid increased the removal efficiencies and uptake capacities of Borlotti bean and green pea shells, and the highest removal efficiency and uptake capacity was obtained with shells of pumpkin seeds among the existing adsorbents. The maximum removal efficiencies and adsorbent capacities for acid pretreated Borlotti bean and green pea shells and raw pumpkin seed shells were found to be 61%, 75%, 95% and 20.72 mg/g, 26.13 mg/g and 45.58 mg/g, respectively at pH 10 in the treatment system. It was determined at the result of kinetical analysis that pseudo second order kinetic model was suitable for all adsorbents. Besides, in isotherm studies, it was seen that Freundlich isotherm fitted very well with experimental data except one adsorbent.
Description: Bu tez çalışması Pamukkale Üniversitesi tarafından 2020FEBE027 nolu proje ile desteklenmiştir.
URI: https://hdl.handle.net/11499/45799
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Damla Kübra GÜRLENKAYA.pdf2.8 MBAdobe PDFView/Open
Damla Kübra GÜRLENKAYA ambargo.pdf
  Restricted Access
276.9 kBAdobe PDFView/Open    Request a copy
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

232
checked on Aug 24, 2024

Download(s)

338
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.