Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/49346
Title: Çal yöresinde üretilen üzüm çeşitleri ve yörede üretilen pekmezlerin bazı özellikleri
Authors: Altıntaş, Özmüt
Advisors: Nas, Sebahattin
Keywords: Gıda Mühendisliği
Food Engineering
Denizli-Çal
Denizli-Çal
Pekmez
Grape molasses
Üzüm
Grape
Publisher: Pamukkale Üniversitesi
Abstract: VII Bu araştırmada, Çal merkez, Mahmutgazi Köyü ve İsabey Kasabası civarında yetiştirilen 16 çeşit üzüm tespit edilmiştir. Tespit edilen üzümlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri incelenmiştir. Üzümlerin değerlendirme şekli (sofralık, kurutmalık, sıralık, ihraç ve ekşi yapımında), hasat başlangıç zamanları, salkım ağırlıkları, salkımdaki dane sayıları, 100 dane ağırlığı, salkım sapı ağırlıkları tespit edilmiştir. Ayrıca, her üzüm omcasının ve salkımla birlikte yapraklarının fotoğrafları çekilerek, metin içerisinde verilmiştir. Yörede üretilen pekmezlerin brix derecesi % 63.20-73.5 arasında, pH'sı 4.64-5.55 arasında, titrasyon asitliği g/100 mi 0.15-0.24 arasında ve kül değeri % 0.47-1.48 arasında olduğu tespit edilmiştir.
VIII In this research, sixteen variety grapes were determined that raised at the neighbourhood at Çal century, Mahmutgazi village and İsabey town. Physical and chemical properties of determined grapes were examined. Evaluation form (for serving as. food, drying, raisen wine, foreign export and sour production), beginning of harvest time, bunch weight, grain numbers of bunch, weigh of 100 grains and bunch stem were determined. On the other hand, every grape omca and leaves together with bunch were indicated one by one. It was examined from chemical analysis of yield of raisen wine, dry matter, brix, titration acidity and pH. Brix, pH, titration acidity and moisture values of grape molasses that produced at the regionwere determined % 63.20-73.5, 4.64-5.55, 0.15-0.24 g/100 ml and 0.47-1.48 %, respectively.
Description: Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
URI: https://hdl.handle.net/11499/49346
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

114
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.