Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11499/49477
Title: | Portakal suyu konsantresi üreten bir tesiste ısı ve elektrik enerjisi ihtiyacının pratik koşullarda ve teorik olarak belirlenmesi | Other Titles: | Determination of the requirement of heat and electrical energy in a factory which produce concentrated orange juice practically and theoretically | Authors: | Çolak, Neslihan | Advisors: | Tülek, Yahya | Keywords: | Gıda Mühendisliği Food Engineering Buhar Steam Elektrik enerjisi Electrical energy Isı enerjisi Heat energy Portakal suyu konsantresi Orange juice concentrated |
Publisher: | Pamukkale Üniversitesi | Abstract: | Bu tez çalışmasının uygulama bölümü, Denizli İli Çal İlçesi Akkent Kasabasında bulunan meyve suyu ve konsantresi üretimi yapan Konfrut A.Ş.'de, portakal suyu konsantresi üretim periyodunda yapılmıştır. Portakallar işletmeye girdikten sonra konsantre ürün haline gelinceye kadar gerekli olan ısı ve elektrik enerjisi miktarları hesaplanmış ve şu sonuçlar bulunmuştur: 1 kg konsantre portakal suyu üretmek için gerekli elektrik enerjisi 0,012 kW, 1 kg portakal suyunu pastörize etmek için gerekli ısı enerjisi 0,154 kJ ve 1 kg konsantre portakal suyu üretmek için evaporatörlerde gerekli ısı enerjisi 10150,434 kJ. Bulunan bu sonuçlara göre harcanan yakıt, kullanılan elektrik enerjisi, hammadde, ambalaj, işçilik ve amortisman - finansman - pazarlama maliyetleri dikkate alınarak, portakal suyu konsantresi üretiminde maliyet oluşturan öğelerin oransal değerleri içinde enerji giderlerinin payı %7,77 olarak belirlenmiştir. Pratik koşullarda ise bu değer %1 1,6 olarak belirlenmiştir. SUMMARY The practical part of this study was continued in the orange juice concentrate production period of Konfrut A.Ş. which is located in Akkent - Çal - Denizli. In this study, electrical and heat energy required for the production of concentrated product from raw oranges were calculated. Electrical energy which is required for the production of 1 kg of concentrated orange juice is 0,012 kW, heat energy which is required for pasteurization of 1 kg of orange juice is 0,154 kJ and for the production of concentrated orange juice in evaporators is 10150,434 kJ. Cost of used fuel, electrical energy, raw material, package, worker's pay and amortization - financing - marketing were also added to cots of these energy values. The part of energy cost was determined 7,77 % in all. This value was determined 1 1,6 % in practice. >îft^0tti*t |
Description: | Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz. | URI: | https://hdl.handle.net/11499/49477 |
Appears in Collections: | Tez Koleksiyonu |
Show full item record
CORE Recommender
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.